Annons
Nyheter

C: Skydda medieföretag från utländska uppköp

Centerpartiet vill att även medieföretag ska få skydd mot utländska uppköp när det nu tas fram lagförslag för att kunna stoppa direktinvesteringar som kan hota rikets säkerhet.
Coronaviruset • Publicerad 5 maj 2020
Kerstin Lundgren, Centerpartiets utrikespolitiska talesperson, anser att medieföretag behöver skyddas från utländska uppköp med tvivelaktiga syften. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Coronakrisen gör frågan särskilt brådskande eftersom många företag blöder och behöver nytt kapital, anser C.

Riksdagen jobbar redan med ett förslag, som Moderaterna fått brett stöd för i utrikesutskottet, om en tillfällig lagstiftning för att kunna stoppa utländska investeringar i känsliga företag som skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk.

Annons

– När vi nu ser hur utvecklingen är för svenska medier, tycker vi att det finns skäl att också lyfta in någon form av säkerhetsventil när det gäller svenska medieföretag, säger C:s utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

Mer utsatta

Hon konstaterar att medierna är mer utsatta när nu annonsintäkterna viker och ekonomin sviktar. Lundgren pekar också på påverkanskampanjer från exempelvis Ryssland och Kina och att det finns intresse av att få en direkt påverkanskanal.

Hon kommer att lägga fram förslaget i utskottet på torsdag och tror att det kan få stöd av flera partier.

Tidigare har bland andra Säpo varnat för att främmande makt kan utnyttja coronakrisen för att försvaga Sverige.

Utredning dröjer

I dag finns inget regelverk för att kontrollera och stoppa utländska investeringar. Det pågår en utredning som ska ta fram ett granskningssystem för utländska direktinvesteringar, men den är inte klar förrän i november nästa år.

I M:s förslag är det Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som, i enlighet med ett delbetänkande från utredaren, bör få i uppdrag att bygga upp en särskild granskningsfunktion av direktinvesteringarna.

För att snabbt kunna skapa ett tillfälligt regelverk tänker man sig att komplettera den nuvarande lagen om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons