Annons
Nyheter

Charlie Hebdo ger ut Muhammed-teckningar igen

Charlie Hebdo publicerar de kontroversiella Muhammed-teckningarna igen – samma dag som rättegången gällande massakern på den franska satirtidningens redaktion ska starta.
Frankrike • Publicerad 1 september 2020
Charlie Hebdo publicerar karikatyrer av den islamske profeten Muhammed igen, samtidigt som rättegången mot tolv personer som misstänks ha varit inblandade i terrorattacken mot satirtidningen startar. Arkivbild.
Charlie Hebdo publicerar karikatyrer av den islamske profeten Muhammed igen, samtidigt som rättegången mot tolv personer som misstänks ha varit inblandade i terrorattacken mot satirtidningen startar. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

"Allt detta, på grund av detta", står det med stora bokstäver på framsidan av det senaste Charlie Hebdo-numret, bredvid en rad karikatyrer av den islamske profeten Muhammed.

Den senaste utgåvan släpps i Frankrike på onsdagen, när rättegången inleds mot 14 personer som misstänks ha varit inblandade i terrorattacken i januari 2015. Två beväpnade jihadister stormade tidningens redaktion och sköt ihjäl tolv personer, bland dem flera av Frankrikes mest hyllade tecknare.

Annons

"Vi kommer aldrig att lägga oss ned. Vi kommer aldrig att ge upp", förklarar redaktören Riss återpubliceringarna i tidningen. Redaktionen skriver vidare att den hittills inte velat publicera Muhammed-teckningar igen, då man anser att det kräver ett syfte och att det ska bidra till debatten, rapporterar Le Figaro.

Det var 2006 som Charlie Hebdo publicerade tolv teckningar som danska Jyllands-Posten tidigare hade publicerat. Det numrets framsida – där en tecknad profet håller för ögonen och beklagar sig över att det är "jobbigt att vara älskad av idioter" – tar plats i mitten på denna veckas framsida. Teckningen gjordes av Jean "Cabu" Cabut, som sköts till döds vid attentatet 2015.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons