Annons

Chef i kommunen utreds för sexuella trakasserier

En chef inom omsorgen i Kristianstads kommun har anmälts för sexuella trakasserier av en medarbetare. Det framgår av ett pressmeddelande från kommunen.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2017 • Uppdaterad 5 december 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Anmälan kom in på onsdagseftermiddagen och verksamhetschefen ska ha reagerat direkt på anklagelserna, enligt kommunen.

– Det är en medarbetare som har anmält sin närmsta chef. Misstankarna gäller upprepade kränkningar, men inte sexuella övergrepp. Oavsett vad anmälan gäller tar vi den på största allvar, speciellt när det rör sig om en medarbetare som befinner sig i direkt beroendeställning, säger Camilla Gärdebring, förvaltningschef vid Kristianstads kommun, till Kristianstadsbladet.

Annons

Fackliga företrädare har kopplats in och en internutredning ska ha påbörjats. Enligt uppgifter som Kristianstadsbladet har tagit del av har den misstänkte kontaktat en representant från fackförbundet.

– Vi tar mycket seriöst på anmälan och har inlett samtal med berörda för att bilda oss en uppfattning om vad som har skett, säger omsorgsförvaltningens HR-chef Sofia Cederström i pressmeddelandet.

Kristianstads kommun har en likabehandlingsplan som ska motverka trakasserier. Vartannat år utför de en medarbetarenkät där personal får fylla i om de har blivit utsatta för kräkningar trakasserier under arbetstid. Svaren från 2016 visar att 3,9 procent upplever att de har blivit kränkta eller trakasserade av chefer. Motsvarande siffra för arbetskamrater låg på 5,6 procent.

– Vi arbetar aktivt för att siffran ska minska. I kommunens likabehandlingsplan framgår det tydligt att Kristianstads kommun är en arbetsplats som ska vara fri från trakasserier. Därför borde det inte hända, det får inte hända, vi har en nolltolerans när det kommer till sexuella trakasserier, säger Christel Jönsson, kommundirektör, Kristianstads kommun.

För att minska siffrorna har kommunen bland annat krävt att alla chefer ska ta fram en handlingsplan där det framgår hur de ska undvika trakasserier.

Har du varit med om att någon har anmält sexuella trakasserier tidigare?

–  Under den senaste månaden har en rad kvinnor stigit fram och berättat att de har utsatts för sexuella trakasserier. Man tror inte att det är sant, jag har aldrig hört om någon kollega som har anmält sexuella trakasserier. Om hela ”metoo-kampanjen” har fått fler personer att våga anmäla vet jag inte, men om det är så kan jag bara säga att det är positivt. Sexuella trakasserier är helt oacceptabelt, säger Christel Jönsson.

Camilla Gärdebring har arbetat vid Kristianstads kommun i ett år, men har inte heller varit med om att en kollega har anmält sexuella trakasserier.

– Det första gången som någon av mina medarbetare anmäler sexuella trakasserier. Det har aldrig hänt under mitt arbetsliv, säger hon.

På frågan om det finns risk för att den misstänkte chefen stängs av svarar Camilla Gärdebring att hon inte vill gå in på detaljer förrän de har utrett anmälningen.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Cornelia MikaelssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons