Annons
Nyheter

Läkare: Ingen oro för covid-sjuke Berlusconi

Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi har lagts in på sjukhus i Milano, efter att tidigare i veckan ha testat positivt för covid-19. Enligt Berlusconis läkare finns ingen anledning till oro.
Italien • Publicerad 4 september 2020
Silvio Berlusconi. Bild från ett tal han höll i november förra året.
Silvio Berlusconi. Bild från ett tal han höll i november förra året.Foto: Darko Vojinovic

– Silvio Berlusconi lider av en lättare infektion i lungorna efter att han smittats av coronaviruset, men det finns ingen anledning till oro för hans tillstånd, säger Berlusconi personlige läkare Alberto Zangrillo på en pressträff på fredagen.

Zangrillo förklarar samtidigt att hans beslut i torsdags kväll att lägga in Berlusconi på sjukhus ska ses som en ren försiktighetsåtgärd mot bakgrund av den förre premiärministerns höga ålder och tidigare medicinska problem.

Annons

Silvio Berlusconi är 83 år och därmed i riskgrupp för svåra följder av covid-19. År 2016 genomgick han en större hjärtoperation.

Redan tidigare under dagen beskrev partiet Forza Italia inläggningen av Berlusconi som en ren försiktighetsåtgärd, och så sent som i torsdags verkade han pigg när han talade till partianhängare via videolänk.

– Jag har inte längre feber eller ont, jag vill lugna alla med att jag mår ganska bra, sade han.

När coronaviruset började spridas i Italien i februari ställde Berlusconi in alla offentliga framträdanden och tillbringade de första två månaderna av nedstängning i en av sina döttrars semesterhus i södra Frankrike.

Han testade sig för corona efter att i augusti ha tillbringat tid i sitt semesterhus på Sardinien, där antalet covid-19-fall ökat rejält under turistsäsongen. Två av Berlusconis barn, 36-åriga Barbara och 31-årige Luigi, och hans partner, Marta Fascina, är också smittade.

Sedan 2019 är Silvio Berlusconi ledamot i EU-parlamentet. Han har också hjälpt till med att kampanja för kandidater från Forza Italia inför de lokalval som ska genomföras senare denna månad.

Fakta: Silvio Berlusconi

1936: Föds i Milano.

1961: Tar examen i juridik.

1973: Grundar Telemilano, Italiens första privata tv-kanal.

1978: Grundar Fininvest, holdingbolaget i det som blir hans mediekoncern.

1980–84: Bygger ut sitt imperium med flera tv-kanaler.

1986: Köper fotbollsklubben Milan.

1987: Bildar aktiebolaget Mediaset.

1994–95: Premiärminister.

2001–2006: Premiärminister.

2005: Åtalas i mål mot Mediaset gällande skattebrott, förskingring och bokföringsbrott.

2008–2011: Premiärminister.

2012: Döms för skattebrott, höga böter och förbud att inneha offentliga ämbeten. Slipper fängelse tack vare sin ålder (70+).

2017: Säljer AC Milan.

2018: Kungamakare bakom högern i valet.

Källa: AFP och italiensk dagspress.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons