GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Cykelstölder för miljonen – på en dag

Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2021
Polisen har svårt att klara upp cykelstölder. Arkivbild.
Polisen har svårt att klara upp cykelstölder. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT

Det stjäls cyklar för upp emot en miljon kronor på daglig basis i Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Totalt anmäldes drygt 77 000 cykelstölder i fjol, vilket motsvarar cirka 210 cyklar om dagen.

P1-programmet I lagens namn har kartlagt hur stölderna såg ut under en dag, den 16 maj förra året. Då rapporterade polisen 147 ärenden med ett sammanlagt uppskattat godsvärde på över 1,1 miljoner kronor.

– Vi kan ha cyklar som kostar 30 000–40 000 och man lägger inte ner en minut på det, och så ska det inte vara, säger Jonas Borg, mängdbrottsutredare i Uppsala, till radion.

– Jag tror nog att de flesta skulle vilja att det prioriteras mer.

Totalt klarade polisen upp 308 av 77 329 cykelstölder under förra året.

– Det kommer annat emellan, vi är oftast mer händelsestyrda och tvingas ta det som dyker upp som är mer akut, säger Jonas Borg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.