Annons
Nyheter

Daniel Berlin får behålla stjärnorna

Stockholmskrogen Etoile får sin första stjärna i Guide Michelin, och restaurang Aloë får sin andra. Beskedet kom under en storslagen ceremoni i norska Trondheim när årets restaurangguide offentliggjordes. Där kom också beskedet att Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås får behålla sina två stjärnor.
Mat (TT) • Publicerad 17 februari 2020 • Uppdaterad 18 februari 2020
Företrädare för restaurang Aloë i Stockholm sedan det i Trondheim stod klart att en andra stjärna säkrats i Guide Michelin.
Företrädare för restaurang Aloë i Stockholm sedan det i Trondheim stod klart att en andra stjärna säkrats i Guide Michelin.Foto: Ole Martin Wold/NTB Scanpix/TT

Restaurang Frantzén i Stockholm lyckas behålla sina tre stjärnor, och är med det en av 130 krogar i världen och två i Norden med den hedersbetygelsen. Samtidigt kan Sverige i och med Aloës utmärkelse nu stoltsera med fem av Nordens tretton tvåstjärniga krogar. Dessutom har vi fjorton krogar med en stjärna, där Etoile i Stockholm den enda som är ny för i år.

Stjärnkrogar har stängt

Tre svenska stjärnkrogar har stängt, och tappar därmed sina stjärnor: Fäviken Magasinet, Upper House och Volt. Även Malmökrogen Bloom in the Park och Mathias Dahlgren Matbaren i Stockholm blev av med sina stjärnor.

Annons

Utmärkelsen "Bib Gourmand" delas ut till restauranger som inte kvalar in för att få en stjärna, men som guiden ändå vill lyfta fram. I Sverige får två krogar en "Bib" i år: Allegrine och Speceriet, båda i Stockholm.

Svenske Magnus Ek, som driver Oaxen Krog och Oaxen Slip, tilldelades årets hållbarhetsutmärkelse "sustainability award".

Nyöppnad fick två stjärnor

Noterbart är att den omtalade danska restaurangen Alkemist, som öppnade för ett drygt halvår sedan, direkt gick in och fick två stjärnor.

Guide Michelin har sedan 1900 getts ut av däcktillverkaren med samma namn. Tanken var att få bilister att slita på sina däck på väg till restaurangerna. Sverige tog först plats i guiden 1984, då fyra krogar i Stockholm fick varsin stjärna. Fram till 2016 kunde endast restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö tilldelas stjärnor.

Rättad: I en tidigare version av artikeln angavs fel antal stjärnkrogar i Sverige. De stängda restaurangerna har också strukits i faktarutan.

Magnus Ek, som driver Oaxen i Stockholm prisades för sitt hållbarhetsarbete tillsammans med frun Agneta Green.
Magnus Ek, som driver Oaxen i Stockholm prisades för sitt hållbarhetsarbete tillsammans med frun Agneta Green.Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT

Fakta: Svenska restauranger med stjärnor

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Vollmers, Malmö

Daniel Berlin, Skåne Tranås

Gastrologik, Stockholm

Oaxen Krog, Stockholm

Aloë, Stockholm

En stjärna:

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Thörnströms Kök, Göteborg

28+, Göteborg

Sav, Malmö

Agrikultur, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Etoile, Stockholm

PM & Vänner, Växjö

Källa: Guide Michelin

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons