Daniel Berlin får behålla stjärnorna
Restaurang Frantzén i Stockholm lyckas behålla sina tre stjärnor, och är med det en av 130 krogar i världen och två i Norden med den hedersbetygelsen. Samtidigt kan Sverige i och med Aloës utmärkelse nu stoltsera med fem av Nordens tretton tvåstjärniga krogar. Dessutom har vi fjorton krogar med en stjärna, där Etoile i Stockholm den enda som är ny för i år.
Stjärnkrogar har stängt
Tre svenska stjärnkrogar har stängt, och tappar därmed sina stjärnor: Fäviken Magasinet, Upper House och Volt. Även Malmökrogen Bloom in the Park och Mathias Dahlgren Matbaren i Stockholm blev av med sina stjärnor.
Utmärkelsen "Bib Gourmand" delas ut till restauranger som inte kvalar in för att få en stjärna, men som guiden ändå vill lyfta fram. I Sverige får två krogar en "Bib" i år: Allegrine och Speceriet, båda i Stockholm.
Svenske Magnus Ek, som driver Oaxen Krog och Oaxen Slip, tilldelades årets hållbarhetsutmärkelse "sustainability award".
Nyöppnad fick två stjärnor
Noterbart är att den omtalade danska restaurangen Alkemist, som öppnade för ett drygt halvår sedan, direkt gick in och fick två stjärnor.
Guide Michelin har sedan 1900 getts ut av däcktillverkaren med samma namn. Tanken var att få bilister att slita på sina däck på väg till restaurangerna. Sverige tog först plats i guiden 1984, då fyra krogar i Stockholm fick varsin stjärna. Fram till 2016 kunde endast restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö tilldelas stjärnor.
Rättad: I en tidigare version av artikeln angavs fel antal stjärnkrogar i Sverige. De stängda restaurangerna har också strukits i faktarutan.
Fakta: Svenska restauranger med stjärnor
Tre stjärnor:
Frantzén, Stockholm
Två stjärnor:
Vollmers, Malmö
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Gastrologik, Stockholm
Oaxen Krog, Stockholm
Aloë, Stockholm
En stjärna:
Bhoga, Göteborg
Koka, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Sav, Malmö
Agrikultur, Stockholm
Ekstedt, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Sushi Sho, Stockholm
Etoile, Stockholm
PM & Vänner, Växjö
Källa: Guide Michelin