Danmark öppnar ambassad i Kiev igen

Danmark återöppnar sin ambassad i Ukrainas huvudstad Kiev. Även USA har en återöppning i sikte för sin ambassad.
Ukraina/Danmark • Publicerad 2 maj 2022
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (i mitten) på besök i Kiev med förorter på måndagen.
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (i mitten) på besök i Kiev med förorter på måndagen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau/TT

Utrikesminister Jeppe Kofod (S) är på besök i staden och säger att det är av symbolisk och politisk vikt, inför ett framtida återuppbyggande av det krigshärjade landet.

– Kiev är en helt annan plats nu än i början av kriget. Det betyder också att vi kan vara ett direkt stöd och ha ett direkt samarbete genom att ha vår ambassad och ambassadör i hjärtat av den ukrainska huvudstaden, säger Kofod enligt Ritzau.

Centrala Kiev besköts så sent som för några dagar sedan, medan FN:s generalsekreterare António Guterres var på besök.

Flera EU-länder har redan återöppnat sina ambassader i Kiev, men Danmark är det första av de nordiska länderna att göra det. Danska medborgare avråds dock fortsatt från resor till landet.

Även USA hoppas återvända till Ukrainas huvudstad inom kort.

– Vi hoppas verkligen att förhållandena tillåter oss att återvända till Kiev i slutet av månaden, säger USA:s charge d'affaires i Ukraina, Kristina Kvien, på en presskonferens i Lviv, rapporterar AFP.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.