Annons

Danmark öppnar ambassad i Kiev igen

Danmark återöppnar sin ambassad i Ukrainas huvudstad Kiev. Även USA har en återöppning i sikte för sin ambassad.
Ukraina/Danmark • Publicerad 2 maj 2022
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (i mitten) på besök i Kiev med förorter på måndagen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau/TT

Utrikesminister Jeppe Kofod (S) är på besök i staden och säger att det är av symbolisk och politisk vikt, inför ett framtida återuppbyggande av det krigshärjade landet.

– Kiev är en helt annan plats nu än i början av kriget. Det betyder också att vi kan vara ett direkt stöd och ha ett direkt samarbete genom att ha vår ambassad och ambassadör i hjärtat av den ukrainska huvudstaden, säger Kofod enligt Ritzau.

Annons

Centrala Kiev besköts så sent som för några dagar sedan, medan FN:s generalsekreterare António Guterres var på besök.

Flera EU-länder har redan återöppnat sina ambassader i Kiev, men Danmark är det första av de nordiska länderna att göra det. Danska medborgare avråds dock fortsatt från resor till landet.

Även USA hoppas återvända till Ukrainas huvudstad inom kort.

– Vi hoppas verkligen att förhållandena tillåter oss att återvända till Kiev i slutet av månaden, säger USA:s charge d'affaires i Ukraina, Kristina Kvien, på en presskonferens i Lviv, rapporterar AFP.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons