Nyheter

Dansar med likar

Vad är väl en bal i Wien? För ultranationalister och högerextremister finns det i alla fall en bal i den österrikiska huvudstaden som kan vara alldeles underbar: WKR-balen i magnifika Hofburg.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2013

För sverigedemokrater är balen – och alla politiska möten kring den – tradition. Förra året svängde partisekreterare Björn Söder och dåvarande rättspolitiske talesmannen Kent Ekeroth inte järnrör men väl sina lurviga med 3 000 likasinnade. I år åker ungdomsförbundets två toppnamn.

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand tycker att ”det ska bli oerhört trevligt”, sa han i P1-morgon (31/1). Det faktum att tillställningen är gränslös, till och med lite multikulti, stör honom inte. Internationell samverkan försvarar han med att ”EU är ett gemensamt problem för alla nationalstater och alla nationalister i Europa. Därför är det väldigt inspirerande att komma ifrån det som jag brukar kalla ankdammen Sverige. De har en helt annan öppenhet för att diskutera både nationalism och invandringspolitik.”

Han kör alltså med samma, gamla SD-tugg som vanligt: ”sanningar” får inte sägas i Sverige. Nu är problemet med det anonyma näthat som SD understödjer inte att det sägs för lite, utan att det spys galla över alla som vågar uttrycka en annan åsikt än den för nätmobben politiskt korrekta. Debatten om behovet av invandring, integration och mångkultur förs dock, tack och lov, seriöst av andra.

Det är klart att Kasselstrand trivs bättre på den slutna WKR-balen än i det offentliga Sverige. Där kan han – med ankstjärt på fracken – oemotsagd dra en vals bland jämlikar.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.