Danskarnas favoritcitat är svenskt

Litteratur • Publicerad 13 september 2019
Lars Söderdahl och Staffan Götestam spelade bröderna i filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta". Arkivbild.
Lars Söderdahl och Staffan Götestam spelade bröderna i filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta". Arkivbild.Foto: Skånereportage/Scanpix/TT

har haft en omröstning i samarbete med Danmarks Biblioteksförening om vilket citat från en bok som är det mest älskade. Flest röster fick ett citat ur Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta".

"Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort", lyder visdomen ur boken som 63 procent av deltagarna i omröstningen tyckte var bäst. En jury valde ut nio citat att rösta på och totalt deltog 28 623 personer i undersökningen.

– Även om citatet är svenskt, så ramar det in den danska folksjälen. Det beskriver att man ibland måste våga sig ut på djupt vatten. Det kommer från en barnbok så det är kanske inte så farligt att våga, säger Danmarks Biblioteksförenings vd Michel Steen-Hansen.

De övriga nio citaten var mestadels från danska författare, men även ett citat från "Nalle Puh" och ett från författaren John Green fanns med i tävlingen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.