Annons
Nyheter

Därför har USA och EU olika BNP-tillväxt

Sveriges och eurozonens tillväxt under andra kvartalet var högre än väntat, men i USA var det tvärtom.
Men USA är bäst i klassen när det kommer till återhämtningen efter pandemin.
Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2021
Tillväxten andra kvartalet var bättre än väntat i EU och lägre än väntat i USA. Men när det kommer till återhämtningen efter pandemin är USA långt före. Arkivbild.
Tillväxten andra kvartalet var bättre än väntat i EU och lägre än väntat i USA. Men när det kommer till återhämtningen efter pandemin är USA långt före. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

– Att Europa nu börjar komma ikapp och slår förväntningarna är jättebra för den globala tillväxten och det är också väldigt bra för Sverige, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Av de tre ekonomierna har USA kommit längst hittills i återhämtningen. Finansiella stimulanser och direktutbetalningar till amerikaner har drivit igång efterfrågan – först inom tillverkningen och nu inom tjänstesektorn.

Annons

– Nu har de passerat nivån före pandemin. BNP är tillbaka över nivån för fjärde kvartalet 2019 och är på väg att snabbt krympa gapet mot den tidigare trenden. Det gapet kan komma att slutas under andra halvåret om vi inte får stora bakslag för tillväxten, säger Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB.

Förväntningarna för USA:s bruttonationalprodukt (BNP) var 8,5 procents tillväxt under andra kvartalet i årstakt, men utfallet blev 6,5 procent, enligt en preliminär bedömning från landets handelsdepartement.

Präglas av utbudsproblem

Elisabet Kopelman pekar framför allt på utbudsstörningar som förklaring till att tillväxten blev lägre än förväntan för andra kvartalet.

– Utbudssidan har svårt att svara upp mot den höga efterfrågan. Företagen kämpar men det är svårt med insatsvaror och det är svårt att få tag i arbetskraft.

Tillväxten mätt i bruttonationalprodukt (BNP) består av det totala värdet på alla varor och tjänster som som producerats i ett land. Även om efterfrågan är väldigt stark gör utbudsbristen att varorna inte handlas och tillväxttakten dämpas.

Eurozonen, som släpat efter både USA och Sverige i återhämtningen, överträffade analytikernas förväntan under andra kvartalet, enligt färska siffror från europeiska statistikmyndigheten Eurostat. Tillväxttakten var högre än både USA:s och Kinas. På årsbasis växte BNP med 13,7 procent andra kvartalet jämfört med prognoserna på 13,2 procent.

– Även om vi har en kraftig tillväxt nu så betyder inte det att vi är i en högkonjunktur, vi är i en återhämtningsfas. Arbetsmarknaden har ännu inte återhämtat det tidigare tappet, säger Alexandra Stråberg.

Återhämtningen

En förklaring till att det tagit längre tid i eurozonen att komma ikapp den BNP-nivå den hade före pandemin är att zonen var långsammare med att rulla ut ekonomiska stimulanser.

– Om vi jämför USA och Europa är det klart att USA har haft enorma stimulansåtgärder, och det har man inte haft i Europa på samma sätt. Sedan har nedstängningarna i länder som är beroende av turismen också spelat en stor roll.

– Dessutom går det lite snabbare i vändningarna i USA eftersom det bara är ett land och inte flera som i eurozonen där alla alla måste komma överens om åtgärder, säger Stråberg.

Annons

När det kommer till den fortsatta återhämtningar finns det flera osäkerhetsfaktorer, framför allt kopplat till pandemin, säger Stråberg.

– Vi är fortfarande i en pandemi och vi befinner oss fortfarande i en lågkonjunktur. Eftersom vi inte kan förutse vad som händer med viruset är det klurigt att säga när vi kommer tillbaka.

I USA, eurozonen och Sverige är arbetslösheten högre än normalt. Att både Kina och USA snart kommit ikapp prepandemiska BNP-nivåer gynnar Sverige.

– USA och Kina har haft en kraftig återhämtning och det har varit avgörande för den globala utvecklingen. Det är viktigt för små öppna ekonomier som Sverige, avslutar Stråberg.

Fakta: BNP-tillväxten andra kvartalet

USA:

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) växte med 6,5 procent under andra kvartalet i årstakt, enligt en första preliminär bedömning från landets handelsdepartement.

Snittprognosen bland analytiker låg på på 8,5 procent för andra kvartalet, enligt Reuters.

Eurozonen:

Eurozonens BNP växte med 13,7 procent under andra kvartalet i årstakt.

Snittprognosen bland analytiker låg på på 13,2 procent för andra kvartalet.

Sverige:

Svensk BNP växte 10 procent andra kvartalet i årstakt, enligt statistikmyndigheten SCB:s preliminära beräkning.

Riksbankens prognos låg på 8,8 procent för andra kvartalet jämfört med samma kvartal tidigare år.

Fakta: BNP-tillväxten andra kvartalet

Bruttonationalprodukt (BNP) är det sammanlagda värdet av de varor och tjänster för slutlig användning som har producerats i ett land för marknaden och för den offentliga sektorn under en period, vanligen ett år.

En viktig uppgift för BNP är att ge information om kortsiktiga svängningar i den ekonomiska aktiviteten. Måttet används också för att jämföra olika länders utvecklingsgrad.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons