Annons
Nyheter

De tilldelas årets Right Livelihood-pris

Trots krig, terrorism, exploatering och ekonomiska kriser har de lyckats odla nya gräsrötter med människan och medborgerliga rättigheter i fokus.
Årets mottagare av Right Livelihood-priset leder vägen för att laga trasiga samhällssystem.
Världen • Publicerad 29 september 2022
Den ukrainska människorättsadvokaten Oleksandra Matvijtjuk, som leder den ideella organisationen Center for Civil Liberties, är en av årets mottagare av Right Livelihood-priset.
Den ukrainska människorättsadvokaten Oleksandra Matvijtjuk, som leder den ideella organisationen Center for Civil Liberties, är en av årets mottagare av Right Livelihood-priset.Foto: Right Livelihood/TT
Ilwad Elman och Fartuun Adan som grundat den somaliska organisationen Elman Peace.
Ilwad Elman och Fartuun Adan som grundat den somaliska organisationen Elman Peace.Foto: Right Livelihood /TT
Dickens Kamugisha och medarbetare vid den ugandiska organisationen The Africa Institute for Energy Governance (AFIEGO).
Dickens Kamugisha och medarbetare vid den ugandiska organisationen The Africa Institute for Energy Governance (AFIEGO).Foto: Babatas Fotografcilik/Right Livelihood/TT
En arbetare som ingår i den venezuelanska organisationen Cecosesola, som består av ett nätverk av kooperativ.
En arbetare som ingår i den venezuelanska organisationen Cecosesola, som består av ett nätverk av kooperativ.Foto: Adam Tar/Right Livelihood/TT

Den ukrainska kampen för att ställa krigsförbrytare inför rätta. En mor och dotter som slåss för hållbar fred i Somalia. Ett venezuelanskt kooperativ som står upp mot vinstdrivande ekonomi. Kampen för att skydda ugandiska naturresurser.

"Deras framgångar visar hur vi kan bygga samhällen grundade på rättviseprinciper i stället för exploatering", säger Ole von Uexküll, vd för Right Livelihood, om 2022 års pristagare i ett uttalande inför tillkännagivandet.

Annons

Den ukrainska människorättsadvokaten Oleksandra Matvijtjuk och hennes ideella organisation Center for Civil Liberties har sedan 2007 jobbat för att bygga hållbara demokratiska institutioner i Ukraina och Eurasien. Under kriget har arbetet alltmer kommit att handla om att dokumentera krigsbrott och utkräva internationellt ansvar för de skyldiga.

Rehabiliterar barnsoldater

"Nu när vi går igenom en väldigt dramatisk era i ukrainsk historia så kämpar vi för frihet i alla bemärkelser", säger Oleksandra Matvijtjuk i ett uttalande.

Det är första gången en ukrainsk organisation tilldelas priset.

Även den somaliska kampen för mänskliga rättigheter och hållbar fred uppmärksammas. Fartuun Adan och hennes dotter Ilwad Elman har tillsammans grundat organisationen Elman Peace, som stöttar våldsutsatta kvinnor, rehabiliterar forna barnsoldater och utbildar kvinnor och unga i yrkeskunskap och ledarskap.

Organisationens arbetsmodell har tack vare sin framgång spridits till konflikthärjade områden även i Väst- och Centralafrika.

Vill stoppa oljeledning

Bland årets pristagare finns även de ugandiska miljökämparna inom Africa Institute for Energy Governance (AFIEGO). Organisationen står i frontlinjen i kampen för att stoppa konstruktionen av en 140 mil lång oljeledning som, om den blir av, kommer att skära genom hundratals byar i Uganda och Tanzania och enligt AFIEGO orsaka omfattande tvångsförflyttningar och miljöförstöring.

Den fjärde mottagaren av 2022 års pris är venezuelanska Cecosesola, ett nätverk av kooperativ som tillhandahåller varor och service till överkomliga priser i det ekonomiskt raserade landet.

Fakta: Right Livelihood-priset

Priset instiftades 1980 av den svensk-tyske tidigare EU-parlamentarikern Jakob von Uexküll, och tilldelas människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem.

Fyra priser delas ut varje år utan några särskilda kategorier. De utvalda tilldelas en miljon kronor vardera.

Sedan 1980 har 190 personer eller organisationer från 74 länder fått utmärkelser. Bland dem finns den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg, amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, kongolesiske gynekologen och läkaren Denis Mukwege (som senare fick Nobels fredspris) och svenska författaren Astrid Lindgren.

Källa: Right Livelihood

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons