Annons
Nyheter

Demonstranter i Minsk infösta i skåpbilar

Kravallpolisen i Belarus har gripit ett 30-tal demonstranter i Minsk, många av dem kvinnor som försökte genomföra en fredlig protest i huvudstadens centrum.
Belarus • Publicerad 12 september 2020
Poliser i Minsk. Bilden är från tidigare i veckan.
Poliser i Minsk. Bilden är från tidigare i veckan.Foto: AP/TT

Flera av ingripandena var våldsamma, de omhändertagna föstes brutalt in i väntande skåpbilar medan tusentals människor såg på.

Demonstranterna ville visa sitt missnöje med president Aleksandr Lukasjenkos auktoritära styre och det misstänkta valfusket.

Annons

Demonstranter hade tagit med sig kastruller som de slog på, några skanderade "låt oss få tillbaka Masha", med hänvisning till den gripna oppositionspolitikern Maria Kolesnikova.

Filmklipp publicerade i sociala medier visar hur kvinnorna bildar en mänsklig kedja för att försöka stoppa gripandena, men också med vittnesmål om polisbrutalitet.

Stora folkliga protester har brutit ut i Belarus sedan presidentvalet den 9 augusti, då Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procents väljarstöd. Valresultatet är dock starkt ifrågasatt då det allmänt ses som en produkt av valfusk. EU och flera västländer har meddelat att man inte accepterar utfallet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons