Sponsrat innehåll

ANNONS Blomsterlandet Kristianstad

Detalj från Sveriges Mästerkock på uppgång i Kristianstad

Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Du kanske har sett hur kockarna i det populära tv-programmet Sveriges Mästerkock skördar örter direkt från en hydroponisk odling. Nu kan du, precis som allt fler i Kristianstad gör, själv skörda egenodlade kryddor och grönsaker hemma i köket – året om. Färskare än så kan det inte bli. Och du, du behöver inte ens jord.

Foto: PETER CARLSSON

I en tid när miljömedvetandet växer sig allt starkare, är det inte konstigt att intresset för att odla hemma växer. Den nya trenden är att odla i vatten – helt utan jord, så kallad hydroponisk odling. Det låter krångligare än vad det är, om du har tillgång till vatten och en fönsterbräda kan du snart vara igång.

– Det finns flera fördelar med det här sättet att odla. Du gynnar verkligen miljön och samtidigt har du lyxen med färdiga tillbehör som du kan skörda när du står och lagar mat, färskare än så blir det helt enkelt inte, säger Henrik Stedt, butikschef på Blomsterlandet i Kristianstad.

Några som tagit fasta på detta är kockarna i TV4-programmet Sveriges Mästerkock där tittarna kunnat se hur kockarna skördar grönsaker direkt från en hydroponisk örtvägg när de ska krydda sina rätter. Nu kan du själv komma igång och odla hemma i en odlingslåda.

Odlingen är en snygg inredningsdetalj

Grönsakerna eller kryddorna växer i vatten, helt utan jord, och det gör att även den utan ”gröna fingrar” lätt kan komma igång – och sedan sköter sig odlingarna i princip helt själva.

– Samtidigt är det rent och snyggt, inget kladd. Det är som en inredningsdetalj att ha på köksbänken, säger Henrik Stedt.

Hydroponisk odling har utövats bland ”nördar” ett tag, och på Blomsterlandet i Kristianstad ser man nu hur det här sättet att odla sina egna kryddor och grönsaker börjar få fäste hos gemene man.

– Ja,vi ser hur intresset för den här sortens odlingar växer, och det känns helt naturligt, konstaterar Henrik Stedt.

Läs mer om Hydroponisk odling här: https://www.blomsterlandet.se/Tips-och-artiklar/Tips-och-artiklar/Tillbehor/Hydroponisk-odling/Vad-ar-hydroponisk-odling-/