Sponsrat innehåll

ANNONS Renhållningen Kristianstad

Detektivarbete och 300 ton avfall blir populära loppisfynd

Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Uppskattningsvis 300 ton avfall lämnas varje år till Återbruket på Kristianstad kommuns återvinningscentraler. Det är saker som gör lite ont att göra sig av med, eftersom de är för fina för att bara slänga. De hämtas och tas tillvara av lokala föreningar och kommunens dagliga verksamhet Saveko och hamnar så småningom på loppmarknader och i second hand-butiker.

− Folk är duktiga på att tänka på återanvändning, vi får in jättemycket saker, delvis helt nya ouppackade prylar, delvis antika, berättar Fredrik Olsson, platsledare på Saveko och second hand-affären Returhuset.

Saveko hämtar saker på Snårarps återvinningscentral dagligen, ofta flera gånger. Återbruksrummet ska ju ha plats för nya inlämningar och hållas rent.

− Mer än 80 procent av allt vi erbjuder i Returhuset säljs, så sakerna gör ju verkligen nya ägare glada!

Inkomsterna från second hand−försäljningen är ett välkommet tillskott för Saveko, men ännu viktigare är att Fredriks 38 medarbetare kan jobba i en daglig verksamhet som verkligen är meningsfull.

− Det betyder mycket för dem!

Experter tar emot studiebesök

− Min personal har utvecklat ett väldigt stort miljötänkande och blivit riktiga experter på återbruk och återvinning, säger Fredrik Olsson.

− De kan mycket mer än jag själv!

Han berättar att Renhållningen Kristianstads koncept var ovanligt när det startades för 15 år sen. Partnerskapet med daglig verksamhet och lokala föreningar var unikt.

− Nu har det poppat upp flera liknande upplägg, och vi får varje år ett 50-tal besök från andra kommuner, privata aktörer och även skolklasser som vill lära sig mer av oss.

Sammanhållning i scoutanda

Maria Weimer är ordförande för Arkelstorps Scoutkår, som har hand om Återbruket i Arkelstorp tillsammans med Kiaby IF varannan månad. Hon bekräftar de positiva aspekterna av konceptet:

− Vi är så glada att kunna ge fina saker en andra chans. Och det är en positiv insats på många plan, för miljön, samhället och sammanhållningen, säger Maria.

− Ungdomarna tycker det är roligt och de är väldigt engagerade. Ofta hör man dem ropa: ”Titta vad jag hittade”, speciellt när det är lite äldre föremål.

Delvis krävs det detektivarbete med hjälp av Google för att förstå vad man har framför sig. Gamla verktyg till exempel.

− Det är en del kuriosa, nästan museala saker som antikhandlare blir glada över på våra loppisar, berättar Maria.

Men även ouppackade serviser eller leksaker kan finnas bland de inlämnade sakerna. Maria uppskattar att hennes scoutkår får in runt 40 000 kronor per år på loppisverksamheten.

− På så sätt kan vi hålla nere kostnaderna för vår hajk-verksamhet och sponsra intressanta föreläsare.

Gedigen samhällsinsats

Samtidigt har föreningen också utgifter, eftersom det krävs en ordentlig insats för att hantera återbruksrummen på återvinningscentraler. En gång i veckan hämtas sakerna till Scoutstugan med lånat släp - från dockor till skrymmande möbler.

− Föreningarna som sköter återbruken gör verkligen en gedigen insats, säger Renhållning Kristianstads vd Johan Karlsvärd, som var själv med i Scouterna som ung.

− Vi skriver en överenskommelse som reglerar hur ofta och när mottagningsställena ska tömmas och vad som krävs för att visa hänsyn till besökarna. Kraven kan vara rätt tuffa för vissa föreningar, och därför hjälps flera åt, förklarar Johan.

− Tanken med vårt koncept är att göra samhällsnytta och en insats för miljön samtidigt.

Partnerskapet med föreningar från orten och daglig verksamhet ger det lite abstrakta begreppet ”hållbarhet” ett konkret ansikte – både socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

− Vi samlar ju inte bara in ”skiten”, utan gör så mycket mer. Vi försöker bland annat att utbilda alla invånare, så att de ser avfall som resurs – och återbruksverksamheten är ett väldigt bra exempel för den uppgiften, säger Johan Karlsvärd.

Mer om återbruk i Kristianstad:

Renhållningen Kristianstad

Returhuset Kristianstad

Mer information

De tar hand om återbruken

Arkelstorp: Scouterna och Kiaby IF

Snårarp: Saveko

Tollarp: Tollarps IF och Venestads IF

Åhus: Lions Åhus och Horna BK

 

Visa mer...