Djurgården slog ut AIK efter maratonmatch

Djurgården är vidare till semifinal i damernas SM-slutspel i ishockey efter att ha slagit ut Stockholmsrivalen AIK med 2–0 i matcher.
Nu väntar seriesuveränen HV71.
Ishockey • Publicerad 22 februari 2020
Djurgårdens Sofie Lundin avgjorde i sudden mot AIK och skickade sitt lag till semifinal i SM-slutspelet. Arkivbild.Foto: Erik Simander / TT

I det andra kvartsfinalmötet Stockholmsrivalerna emellan var det Djurgården som var starkast efter en minst sagt utdragen tillställning på Hovet – där Sofie Lundin till slut satte matchavgörande 3–2, en minut in i den sjätte perioden.

– Man är väldigt trött, men det var bara att köra på. Det är värt det nu när vi har vunnit, säger hon.

Det var dock AIK som började matchen bäst och tog ledningen genom Erica Udén Johansson i den första perioden.

Men Djurgården kom tillbaka och vände på steken i den andra perioden. 1–1 satte Alice Östensson innan kanadensiskan Jennifer Wakefield gav sitt lag ledningen med 2–1.

"Krigar för varandra"

Ett pressat AIK var i tredje bara två minuter ifrån att åka ur SM-slutspelet när Fanny Rask, med ett hårt slagskott från blå linjen, tryckte in 2–2 i krysset och tog matchen till sudden death.

Väl där dröjde det alltså ända till den tredje förlängningsperioden innan Sofie Lundin roffade åt sig pucken längs med sargen, drev in mot mål och vispade in ett hårt skott bakom målvakten Meeri Räisänen fram till 3–2.

– Vi har kört på bra med fys så att vi ska orka i sex perioder. Vi är ett bra lag och vi krigar för varandra varenda gång vi är ute på isen, säger Lundin.

Tuffast tänkbara motstånd

Om AIK bjöd på tufft motstånd lär det bli ännu värre i semifinalen för Djurgården. Där väntar nämligen HV71 som körde över allt och alla i grundserien och satte nytt poängrekord i SDHL.

I kvartsfinalen mot Leksand hade seriesegraren från Jönköping inga som helst bekymmer att ta sig vidare och vann med 2–0 i matcher mod dalalaget. HV71 tog hem första matchen med 9–1 och gick segrande även ur mötet på hemmais med klara siffrorna 7–1 i Kinnarps arena.

Samtidigt besegrade Brynäs SDE med 8–3 och är också vidare till semifinal. Där väntar svenska mästarna från Luleå, som slog ut förra årets finallag Linköping efter 5–1 hemma i Coop Norrbotten arena.