Annons
Nyheter

Dna hade kunnat lösa mord i tygaffär tidigare

Förundersökningen om mordet på en kvinna i en tygaffär i Göteborg lades ner – trots att polisen vet vem som är skyldig.
Men hade rekommendationerna följts hade den skyldiga kunnat gripas för flera år sedan, rapporterar P4 Göteborg.
Brott • Publicerad 8 maj 2023
Mordet i en tygaffär i Göteborg hade eventuellt kunnat få en lösning för flera år sedan, visar nya uppgifter. Arkivbild.
Mordet i en tygaffär i Göteborg hade eventuellt kunnat få en lösning för flera år sedan, visar nya uppgifter. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

I februari fick polisen en dna-träff på ett 18 år gammalt olöst mord i Göteborg, som skedde hösten 2005.

Men det stod snart klart att det inte skulle gå att pröva fallet i domstol, eftersom den misstänkta kvinnan när brottet begicks var 17 år gammal. Det innebär att det är preskriberat sedan hösten 2020.

Annons

Kvinnan var dock misstänkt i ett annat ärende, ett misshandelsfall, redan 2018, rapporterar P4 Göteborg. Enligt polisens rekommendationer ska misstänkta topsas i sådana fall – men ingen topsning skedde.

– Man blir ju lite uppgiven kanske, säger Sven Albin, som var chef för Göteborgspolisen vid tidpunkten för mordet, till radion.

– Vi har ett väldigt potent verktyg i dna-undersökningarna, då måste vi bli noggrannare med att göra dem i de fallen där vi har möjlighet.

Fakta: Mordet i tygaffären

Mordet på den 36-åriga kvinnan sker den 13 oktober 2005 i anslutning till att hon skulle stänga tygbutiken i Göteborg. Hon hittas dagen därpå, och då är tygbutiken låst.

Den 3 februari 2023 får polisen en dna-träff på en kvinna som var 17 år vid tidpunkten för mordet. Den utpekade kvinnan har lämnat dna-spår på sex platser i butiken, däribland på inre dörrlås och dörrhandtag, på kassaapparaten samt på en handske som har dna-spår från både kvinnan och offret.

Kvinnan har ingen känd koppling till offret. Åklagarens teori är att det handlade om ett rånmord.

Preskriptionstiden för mord är 15 år om gärningsmannen var yngre än 18 år vid tidpunkten före brottet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnade nyligen för att förlänga preskriptionstiden för mord till 25 år om gärningsmannen är yngre än 18 vid mordet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons