Nyheter

Dödlighet i bröstcancer har gått ned

Dödligheten i bröstcancer har sjunkit markant i Europa under de senaste 20 åren tack vare screening och bättre behandling. I Sverige sjönk dödligheten under perioden med 16 procent, uppger franska forskare.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2010

En genomgång av förändringar av dödligheten bland kvinnor med bröstcancer i 30 europeiska länder mellan 1989 och 2006 visar att den sjunkit med i snitt 20 procent.

I Centraleuropa ligger dödligheten på i stort sett samma nivå som tidigare medan den i några länder stigit.

Dödligheten i bröstcancer varierar från en 45-procentig nedgång på Island till en ökning på 17 procent i Rumänien, framgår av en fransk studie som presenteras i British Medical Journal (BMJ).

I England och Wales, Nordirland och Skottland var nedgången 35, 29 respektive 30 procent under perioden.

Men forskarna noterar också att i Frankrike, Sverige och Finland har dödligheten inte sjunkit så mycket som förväntat trots screening, bra behandling och relativt höga sjukvårdskostnader.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.