Annons
Nyheter

Dödsfall kopplade till sömnmedel ökar

Antalet personer som avlider av förgiftning ökar igen efter att ha gått ned under pandemiåren 2020 och 2021.
Tydligast är ökningen för läkemedel som används mot sömnbesvär, visar ny statistik från Rättsmedicinalverket.
Hälsa • Publicerad 18 september 2023
I fjol avled 814 personer i Sverige till följd av förgiftning av antingen läkemedel eller droger, visar Rättsmedicinalverkets sammanställning. Arkivbild.
I fjol avled 814 personer i Sverige till följd av förgiftning av antingen läkemedel eller droger, visar Rättsmedicinalverkets sammanställning. Arkivbild.Foto: Anders Humlebo/TT

– Det som sticker ut är ökningen av sömnläkemedel, säger Carl Söderberg, rättsläkare och klinisk farmakolog vid myndighetens avdelning för rättsgenetik och rättskemi.

2021 avled 723 personer av förgiftning till följd av antingen läkemedel eller droger, vilket var ytterligare en nedgång från 2020.

Bryter trend

Annons

Nu bryts den trenden. I fjol avled 814 personer i Sverige till följd av förgiftning, visar Rättsmedicinalverket data.

– Nu ligger vi på samma nivå som 2018 och 2019, före pandemiåren, säger Carl Söderberg.

Opioider tillhör gruppen substanser med flest dödsfall, ett läge Sverige delar med övriga Europa och USA enligt Carl Söderberg.

Antalet avlidna kopplade till metadon, heroin och oxikodon har gått upp mellan 2021 och 2022. Oxikodon ledde till flest dödsfall i fjol.

Sömnmedel bryter av

Bland de tio vanligaste substanserna som ligger bakom dödsfallen syns en ökning för nästan samtliga jämfört med 2021. Undantaget är tramadol där antalet förgiftningar gått ner något – från 61 till 51.

Det som däremot sticker ut i siffrorna för 2022 är ökningen av förgiftningar med dödlig utgång kopplad till sömnmedel, enligt Rättsmedicinalverket.

– Om man tittar på förgiftningar som helhet har vi en ökning på runt 10-15 procent mellan 2021 och 2022. Men tittar man på sömnmedlen har de procentuellt sett ökat mer. Vi har en ökning på nästan 50 procent på zopiklon, säger Carl Söderberg.

I absoluta tal innebär det en ökning från 58 dödsfall 2021 till 85 för 2022.

"Mönster som bryts"

Rättsmedicinalverket har i dag inga uppgifter om orsakerna till förgiftningarna, till exempel om det rör sig om suicid eller olycka.

– De (zopiklon och propiomazin reds anm) har ökat till siffror som var högre än åren innan pandemin så där bryts lite av ett mönster. Men det är lite för tidigt att säga vad det beror på.

Annons

Det är även svårt att dra några större slutsatser kring det totala antalet dödsfall för ett specifikt år. Enligt Carl Söderberg behöver man ytterligare underlag för att eventuellt kunna peka på särskilda faktorer.

– Det här är lite av en brytpunkt, det första helåret där vi var ute ur pandemin. Om det är det som påverkar siffrorna eller om det är något annat kommer man veta lite mer nästa år, säger han.

Fakta: Dödsfall kopplade till läkemedel eller droger

Antal förgiftningar för de tio vanligaste läkemedlen eller drogerna som bedömts som bidragande till dödsfallet, och där substansen påvisats i blodet.

2022 (siffran för 2021 inom parentes):

Oxikodon: 108 (100)

Buprenorfin: 95 (89)

Alprazolam: 91 (78)

Zopiklon: 85 (58)

Heroin: 78 (67)

Alimemazin: 73 (63)

Propiomazin: 65 (42)

Metadon 57 (40)

Amfetamin: 52 (41)

Tramadol: 51 (61)

Siffrorna är baserade på dödsorsaksintyg och/eller obduktionsrapport och flera substanser kan ha varit bidragande i samma dödsfall.

Även Socialstyrelsen för statistik kring antal dödsfall kopplat till läkemedels- och narkotikaförgiftning (860 dödsfall). Den siffran är något högre än siffran från Rättsmedicinalverket vilket bland annat beror på vilka dödsfall man grundar statistiken på och vilka underlag man använder sig av.

Källa: Rättsmedicinalverket

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons