Nyheter

Dödshot mot Wyclef Jean

Hip-hop-stjärnan Wyclef Jean har utsatts för anonyma dödshot sedan han bestämt sig för att kandidera i presidentvalet i sitt födelseland Haiti. Men han har inga planer på att backa ur.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2010
Wyclef Jean.
Wyclef Jean.Foto: Ramon Espinosa

- Det finns människor som tycker att jag utgör ett för stort hot mot deras makt och ambitioner. Jag ger inte upp. Min vilja är att tjäna det haitiska folket. Jag blir inte avskräckt på grund av dödshoten och försöken att skrämma mig, säger Jean.

40-åringen, som var medlem i gruppen The Fugees, berättar att han fått telefonsamtal där anonyma personer framfört hot att han ska dödas om han inte lämnar Haiti.

- Det är många människor som dött före mig. Om jag måste dö för Haitis folk, för de unga, är jag redo att dö för dem, säger musikstjärnan som är populär i sitt fattiga karibiska födelseland där 300 000 människor i början av året omkom i ett förödande jordskalv som jämnade stora delar av huvudstaden Port-au-Prince med marken. Wyclef Jean deltog själv aktivt i räddningsarbetet, vilket kan ha bidragit till att öka hans popularitet.

Haitis valmyndighet väntas på fredagen avgöra vilka som får ställa upp i valet den 28 november då en efterträdare till president Rene Preval ska utses. Vallagen föreskriver att en presidentkandidat måste ha varit bosatt i Haiti fem år i rad. Andra krav är exempelvis att dem som kandiderar måste ha följt skattereglerna.

Jean lämnade Haiti när han var nio år och flyttade till USA där hans internationella musikkarriär startade. Hans advokater hävdar att han kan ställa upp i valet eftersom han varit bosatt i landet i mer än fem år.

Stjärnan själv tillbakavisar kritik om att han saknar tillräckliga erfarenheter och kvalifikationer för att bli president. Han menar att Haiti i själva verket behöver en internationellt känd person som kan attrahera hjälp och allierade.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.