Annons

WHO: Osäkert om epidemin planar ut

Antalet nya fall av coronaviruset ökar inte lika snabbt som förut, men det är för tidigt att blåsa faran över, enligt WHO.
Coronavirus • Publicerad 12 februari 2020
Stängda affärer desinficeras i Wuhan, i Hubeiprovinsen i Kina.
Stängda affärer desinficeras i Wuhan, i Hubeiprovinsen i Kina.Foto: Cheng Min/AP/TT

Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för Världshälsoorganisationen (WHO), säger vid en pressträff att antalet nya fall som rapporterats från Kina har stabiliserats under den senaste veckan. Men siffrorna måste tolkas med stor försiktighet, påpekar han.

Kina rapporterade på onsdagen det lägsta antalet nya fall på två veckor, vilket väcker hopp om att epidemin är på väg att bromsa in. Med 2 015 nya fall har hittills 44 653 fall konstaterats.

Annons

Mike Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödlägen, säger vid pressträffen i Genève att stabiliseringen av antalet nya fall i Kina låter betryggande, liksom det faktum att viruset uppenbarligen uppträder långsammare och mindre aggressivt utanför Hubeiprovinsen. Han tillägger samtidigt att det fortfarande är för tidigt att förutsäga "början, mitten eller slutet av epidemin".

Antalet döda i Fastlandskina har det senaste dygnet ökat med 97 personer och den officiella dödssiffran steg till 1 113 personer.

Viruset har fått namnet covid-19 av WHO.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons