unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Coronautbrottet växer i styrka

Coronaviruset blir allt mer smittsamt, enligt Kinas nationella hälsomyndighet som befarar att antalet smittade kommer att fortsätta stiga.
Över 2 000 är nu smittade och minst 56 avlidna. Siffran skrivs kontinuerligt upp.
Invånare i Wuhan handlar mat med ansiktsmasker på.
Invånare i Wuhan handlar mat med ansiktsmasker på.
Foto: Chinatopix/AP/TT

Kinas hälsominister Ma Xiaowei säger vid en presskonferens att myndigheternas kunskap om det nya viruset ännu är begränsad och att man är osäker på om det finns risk för att det ska mutera.

Ma säger att inkubationstiden kan vara allt från en dag till två veckor. Viruset kan också smitta under inkubationstiden vilket inte var fallet med sars, det coronavirus som dödade närmare 800 personer 2002 och 2003.

Viruset har spårats till marknaden i staden Wuhan där kött från vilda djur sålts olagligt. Kina stoppar nu all handel med vilda djur på marknader, i restauranger, mataffärer och näthandel. Uppfödare ska isoleras och transporter förbjudas, enligt landets övervakningsinstans för marknader, jordbruksdepartementet och skogsstyrelsen i ett gemensamt uttalande.

WHO-chefen till Peking

Det första dödsfallet utanför Hubeiprovinsen rapporterades på söndagen, när en äldre man i Shanghai avled sedan han smittats av coronaviruset.

Samtidigt har Kanada fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset, vilket innebär att smittan har konstaterats i minst tolv länder utanför Kina.

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus reser till Peking för att träffa företrädare för kinesiska myndigheter, skriver han på Twitter.

"Vi jobbar dygnet runt för att stödja Kina och dess folk under den här svåra tiden, och står i nära kontakt med drabbade länder, med våra regionala och lokala kontor djupt involverade", skriver Tedros.

"Skaka inte hand"

Från Kina kommer ständigt nya uppmaningar och reseförbud. I Wuhan har hårda regler införts och från söndag har i stort sett samtliga privatbilar körbud inne i staden.

Invånarna i Peking fick på söndagsmorgonen ett sms där de uppmanades att sluta ta i hand, och i stället använda en traditionell kinesisk hälsning utan direktkontakt mellan människor.

Senare på dagen meddelade staden Tianjins ledning att alla långfärdsbussar med start på måndagen kommer att hindras åka in eller ut ur 15-miljonersstaden. Tianjin följer därmed huvudstaden Peking, som stoppar alla långfärdsbussar till och från andra provinser från och med söndag.

Myndigheterna i Hongkong stoppar Hubeiprovinsens invånare från att resa in i regionen, och även dem som besökt Hubei under de senaste 14 dagarna. Beslutet, som dock inte gäller Hongkongs invånare, träder i kraft på måndag.

Långa sjukhusköer

I epidemins centrum Wuhan kämpar vården för att hålla jämna steg med smittspridningen, men trots hjälp från volontärer och personalförstärkningar från centralregeringen ringlar sig köerna långa på stadens sjukhus.

– Jag har inte sovit på två dagar och jag har vandrat från sjukhus till sjukhus, säger en man i 30-årsåldern, som tror sig vara smittad och försöker hitta en läkare som har tid att ta emot honom, till nyhetsbyrån AFP.

– Som det ser ut nu får jag i bästa fall träffa någon i morgon bitti.

Läs mer

Hotet mot Arriva från Skånetrafikens politiker

Coronavirus

Hotet mot Arriva från Skånetrafikens politiker

"Det kommer fler avtal, en framtid när avtal ska förnyas.”

Museet hotat: Nu agerar Åhusbor

Stängning

Museet hotat: Nu agerar Åhusbor

”Gör en permanent Miró-utställning där.”

Jourhavande: ”Vad ska vi äldre göra, vi som inte har några appar?”

Stängningen av Skånetrafikens kundcenter

Jourhavande: ”Vad ska vi äldre göra, vi som inte har några appar?”

Skånetrafikens stängning av kontor och högskoleflytt engagerar läsarna.

IFK:s lottning framskjuten – på grund av coronaviruset

Sport

IFK:s lottning framskjuten – på grund av coronaviruset

Bara timmar innan lottningen skulle ta plats kom beskedet.

Klas Östergren berättar sin version av händelserna inom Svenska Akademien. Men Sydafrika är det viktigaste.

Kultur

Klas Östergrens nya är en tegelsten att förälska sig i

Underhållande, bildande, samhällskritisk, öppenhjärtig, tycker recensenten Lena Kvist.

Arkivbild.

Nyheter

Brott: Såg sin stulna cykel till försäljning – stämde träff

En man som blivit bestulen tog kontakt med säljaren.