Annons
Nyheter

Fängelse för grovt miljöbrott

En man i 75-årsåldern döms för till fängelse för grovt miljöbrott för att ha haft flera ton miljöfarligt avfall i sin verkstad, inte långt från ett bostadsområde och en skola söder om Jönköping.
Brott • Publicerad 29 september 2020
Experter från Nationellt forensiskt centrum kallades in och arbetade i flera dagar på platsen för att kartlägga och ta hand om allt farligt avfall. Bilden kommer från polisens förundersökning.
Experter från Nationellt forensiskt centrum kallades in och arbetade i flera dagar på platsen för att kartlägga och ta hand om allt farligt avfall. Bilden kommer från polisens förundersökning.Foto: POLISEN
”Vi ska ha bättre kontroll själva på sådant som vi konstatera vara en brist.”, säger Håkan Strid, miljö- och hälsochef på Jönköpings kommun.
”Vi ska ha bättre kontroll själva på sådant som vi konstatera vara en brist.”, säger Håkan Strid, miljö- och hälsochef på Jönköpings kommun.Foto: Anna Hållams
Farligt avfall i sönderrostade tunnor fanns i lokalerna när polisen kom till det konkursdrabbade företaget. Bilden kommer från polisens förundersökning.
Farligt avfall i sönderrostade tunnor fanns i lokalerna när polisen kom till det konkursdrabbade företaget. Bilden kommer från polisens förundersökning.Foto: POLISEN

Jönköpings tingsrätt dömer mannen till fängelse i ett år och sex månader. Åklagaren hade yrkat på omkring tre års fängelse. Tingsrätten har tagit hänsyn till mannens höga ålder och hälsotillstånd.

Mannen ska dessutom betala skadestånd till Naturvårdsverket på drygt en kvarts miljon kronor och knappt 25 000 kronor till Jönköpings kommun. Det är ändå bara en bråkdel av kostnaderna för saneringen av platsen.

Flera ton kemikalier

Annons

Mannen har ägt och ansvarat för en förkromningsverkstad som förvarat kemikalier på ett bristfälligt, miljöfarligt och okontrollerat sätt. När företaget gick i konkurs 2016 upptäckte kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer läckande syra och farliga kemikalier som förvarades helt öppet, både utanför och inne i företagets lokaler. Flera ton farliga kemikalier hittades också i vad som uppfattades som ett dolt utrymme i fastighetens källare.

Ärendet har satt kommunens rutiner i fokus. Kommunen har gjort inspektioner av verkstaden vid flera tillfällen under årens lopp och under inspektionerna har det konstaterats brister. Men ägaren ska inte ha åtgärdat bristerna och ärendet följdes inte upp som det borde.

– Trots att verksamhetsutövaren granskades av externa konsulter upptäcktes inte det giftiga avfallet i ett dolt utrymme. Det är lätt att påstå att vi borde ha avslöjat det här tidigare, men ägaren har enligt vår mening vilselett oss och gjort sitt yttersta för att hålla informationen från oss, säger David Melle, chef för kommunens miljöskyddsenhet till TT.

Ändrat rutiner

Efter händelsen har kommunen ändrat sina rutiner bland annat som ett resultat av lärdomar från fallet.

– Om jag förstått saken rätt så hade vi ett system tidigare där vi inte blev tillräckligt väl påminda om att vi skulle göra en uppföljning av olika brister. Vi tänker lite annorlunda numera, säger Håkan Strid är förvaltningschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköping.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons