Annons
Nyheter

Drastiskt sänkt energiskatt i Danmark

En majoritet i det danska folketinget har ställt sig bakom en uppgörelse om ett pristak på el, gas och fjärrvärme. I paketet ingår även en tillfällig men drastisk sänkning av energiskatten, ned till EU:s miniminivå.
Ekonomi • Publicerad 23 september 2022
Danmarks finansminister Nicolai Wammen
Danmarks finansminister Nicolai WammenFoto: Mads Claus Rasmussen Ritzau/Scanpix/TT

– Vi vill ge danskarna en hjälpande hand i svåra tider, säger Danmarks finansminister Nicolai Wammen, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Han flaggar samtidigt för att det kan komma mer stödåtgärder, då situationen i vinter ser ut att bli allt värre.

Annons

Enligt förslaget sänks energiskatten till 0,8 danska öre per kilowattimme under första halvåret 2023. Det kan jämföras med dagens nivå på 69,7 danska öre.

I Sverige ligger motsvarande skattenivå på 36 öre per kilowattimme och inför årsskiftet väntar en ovanligt kraftig höjning, då nivån justeras för inflationen.

Det danska pristaket på el, gas och fjärrvärme är i praktiken en möjlighet att skjuta upp en del av betalningen av räkningarna om priserna passerar vissa trösklar. Räntan på uppskovet är satt till 2 procent och elkunder avgör själva om de vill använda sig av denna möjlighet, rapporterar den danska public service-kanalen DR.dk.

Tröskeln för att få skjuta upp elräkningen ligger på 2:18 danska kronor per kilowattimme.

Den sänkta elavgiften beräknas kosta den danska staten 3,5 miljarder danska kronor i förlorade intäkter.

I uppgörelsen ingår även ett höjt barnbidrag från årsskiftet. Folketinget väntas rösta om förslaget nästa vecka.

Åtgärderna finansieras delvis av en skatt på 15 procent på utdelningar på aktier ägda av statliga utländska investerare, som ska dra in 350 miljoner danska kronor.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel nivå på energiskatten efter den föreslagna sänkningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons