Annons

Drottningen: Ja till brexit

Brexit • Publicerad 23 januari 2020
Storbritanniens drottning Elizabeth II har nu godkänt lagstiftningen kring landets utträde ur EU.
Storbritanniens drottning Elizabeth II har nu godkänt lagstiftningen kring landets utträde ur EU.Foto: Joe Giddens/AP/TT

Bara två klartecken i EU återstår nu innan Storbritanniens utträde ur unionen är spikat och klart.

På torsdagen avslutades den brittiska processen då drottning Elizabeth skrev under och godkände den brexitlagstiftning som drivits igenom i parlamentets båda kammare.

Annons

"Det här innebär att Storbritannien kan lämna EU den 31 januari", meddelar brexitministern Stephen Barclay i ett uttalande via Twitter.

Senare på torsdagskvällen röstade även EU-parlamentets konstitutionella utskott ja till att rekommendera att avtalet godkänns med 23 röster mot 3. Därmed återstår endast för hela parlamentet att rösta om utträdet när man samlas i Bryssel på onsdag, den 29 januari, följt av ett formellt godkännande från EU:s medlemsländer, troligen via en skriftlig procedur.

Själva brexit sker sedan den 31 januari, klockan 23 på kvällen i Storbritannien – det vill säga midnatt i Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons