Dubbla svenska publikfester i Champions League

Piteå räknar med fullsatt och Göteborg hoppas på publikrekord. Samtidigt satsar även Uefa mer pengar på klubbarna i damernas Champions League, där 16-delsfinalerna inleds i kväll.
Fotboll • Publicerad 11 september 2019
Piteå hoppas på fullsatt på hemmaarenan i kvällens Champions League-match mot Bröndby. Arkivbild.
Piteå hoppas på fullsatt på hemmaarenan i kvällens Champions League-match mot Bröndby. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Det var inte utan att Piteås ledning pustade ut lite när Champions League-motståndaren lottades fram i mitten av augusti. Ett dubbelmöte mot Bröndby, regerande mästare i danska fotbollsligan, var bland det bästa som kunde hända det svenska mästarlaget.

– Vi hade jättetur. Det är en relativt billig resa och sedan har vi match mot Kristianstad bara dagarna efter, så vi stannar kvar nere i Skåne, säger Rikard Fahlman.

– Nu är Bröndby ett svårt lag, men ur ekonomisk synvinkel blev det en drömlottning.

Piteå räknar med att hemmaarenan kommer att bli fullsatt, 2 500 åskådare, till matchen mot Bröndby i kväll. Samtidigt hoppas Göteborg FC på att kunna slå sitt publikrekord på 5 037 när Bayern München kommer på besök till Gamla Ullevi.

Välkommet tillskott

Utöver publikintäkterna får de svenska lagen, som båda inleder hemma i kväll, dessutom 70 000 euro (motsvarande cirka 744 000 kronor) för sitt deltagande i 16-delsfinalerna. Det är betydligt mer än tidigare år.

– Det är oerhört välkommet. Vi har en fruktansvärd kostnad för våra resor. Jag brukar säga att vårt lokalderby är mot Djurgården och det är 90 mil bort, säger Fahlman.

– Det var ju 500 mil till ett av lagen (i Kazakstan), så nog var det lite med andan i halsen vid lottningen. Vi tycker att vi reser nog som det är.

Även för Göteborg kommer Champions League-pengarna från det europeiska fotbollsförbundet Uefa som ett välkommet tillskott. När klubben spelade i Champions League förra gången, 2012, var det snarare en förlustaffär ekonomiskt. Då är den här upplagans ersättningar ändå ett steg på vägen, anser sportchefen Lasse Svensson.

– Det är jättepositivt. Sedan får vi väl se vad kostnaderna slutar på, men förhoppningsvis blir det ett par hundratusen över som kan gå in i verksamheten, säger han.

Gruppspel nästa?

Både Piteå och Göteborg är direktkvalificerade till 16-delsfinalerna tack vare sina placeringar i damallsvenskan i fjol. Mycket talar dock för att även damernas Champions League framöver kommer att få ett gruppspel, kanske redan om två år.

– Vi har under många år drivit på för ett mer attraktivt Champions League, säger Linda Wijkström, kommersiell chef på intresseorganisationen Elitfotboll Dam.

– Ett av alternativen kan absolut vara att bygga ett starkt gruppspel.

Enligt Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som även sitter med i Uefas exekutiva kommitté, kan ett beslut om förändringar av damernas Champions League komma redan om två veckor.

– Jag vill inte gå in på detaljer, för det är fortfarande under beredning. Men det finns goda förutsättningar för ett rejält lyft från 2021, både sportsligt och finansiellt, säger han.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.