Dubbla svenska publikfester i Champions League
Det var inte utan att Piteås ledning pustade ut lite när Champions League-motståndaren lottades fram i mitten av augusti. Ett dubbelmöte mot Bröndby, regerande mästare i danska fotbollsligan, var bland det bästa som kunde hända det svenska mästarlaget.
– Vi hade jättetur. Det är en relativt billig resa och sedan har vi match mot Kristianstad bara dagarna efter, så vi stannar kvar nere i Skåne, säger Rikard Fahlman.
– Nu är Bröndby ett svårt lag, men ur ekonomisk synvinkel blev det en drömlottning.
Piteå räknar med att hemmaarenan kommer att bli fullsatt, 2 500 åskådare, till matchen mot Bröndby i kväll. Samtidigt hoppas Göteborg FC på att kunna slå sitt publikrekord på 5 037 när Bayern München kommer på besök till Gamla Ullevi.
Välkommet tillskott
Utöver publikintäkterna får de svenska lagen, som båda inleder hemma i kväll, dessutom 70 000 euro (motsvarande cirka 744 000 kronor) för sitt deltagande i 16-delsfinalerna. Det är betydligt mer än tidigare år.
– Det är oerhört välkommet. Vi har en fruktansvärd kostnad för våra resor. Jag brukar säga att vårt lokalderby är mot Djurgården och det är 90 mil bort, säger Fahlman.
– Det var ju 500 mil till ett av lagen (i Kazakstan), så nog var det lite med andan i halsen vid lottningen. Vi tycker att vi reser nog som det är.
Även för Göteborg kommer Champions League-pengarna från det europeiska fotbollsförbundet Uefa som ett välkommet tillskott. När klubben spelade i Champions League förra gången, 2012, var det snarare en förlustaffär ekonomiskt. Då är den här upplagans ersättningar ändå ett steg på vägen, anser sportchefen Lasse Svensson.
– Det är jättepositivt. Sedan får vi väl se vad kostnaderna slutar på, men förhoppningsvis blir det ett par hundratusen över som kan gå in i verksamheten, säger han.
Gruppspel nästa?
Både Piteå och Göteborg är direktkvalificerade till 16-delsfinalerna tack vare sina placeringar i damallsvenskan i fjol. Mycket talar dock för att även damernas Champions League framöver kommer att få ett gruppspel, kanske redan om två år.
– Vi har under många år drivit på för ett mer attraktivt Champions League, säger Linda Wijkström, kommersiell chef på intresseorganisationen Elitfotboll Dam.
– Ett av alternativen kan absolut vara att bygga ett starkt gruppspel.
Enligt Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som även sitter med i Uefas exekutiva kommitté, kan ett beslut om förändringar av damernas Champions League komma redan om två veckor.
– Jag vill inte gå in på detaljer, för det är fortfarande under beredning. Men det finns goda förutsättningar för ett rejält lyft från 2021, både sportsligt och finansiellt, säger han.