Annons
Nyheter

Dyr mat ger tråkigare matvanor

Vi jagar extrapriser och lagar till det vi kan av reavarorna. Dyrtiderna gör oss tråkigare vid spisen.
– Matlagningen blir stillastående och bakåtblickande, säger måltidsforskare Richard Tellström.
Men så fort krisen är över kan i stället nya spännande rätter vänta.
Ekonomi • Publicerad 25 mars 2023
Lax kan ersättas av något annat när den blivit för dyr. Arkivbild.
Lax kan ersättas av något annat när den blivit för dyr. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Krämig pasta med bacon – kristidsmat? Nu vill vi ha krämiga pastasåser, för det påminner om mamma. Arkivbild.
Krämig pasta med bacon – kristidsmat? Nu vill vi ha krämiga pastasåser, för det påminner om mamma. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Richard Tellström. Arkivbild.
Richard Tellström. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Vad kan gömma sig i gratängen? Arkivbild.
Vad kan gömma sig i gratängen? Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Bondbönor. Arkivbild.
Bondbönor. Arkivbild.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Dyrtiderna och extraprisjakten gör att vi inte längre bestämmer helt fritt vad vi ska ha till middag. Extraprisbladen styr oss.

– Det som händer nu är att vår matlagning går från luststyrd till styrd av erfarenhet, säger Richard Tellström, måltidsforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Annons

Vi tittar på extrapriser och lagar sådant som vi redan kan tillaga utifrån de varor som är billiga, förklarar han.

– Vi lagar med händernas minne. Frihandsmatlagning som vi kan göra utan kokbok.

Men det blir inte särskilt nyskapande, konstaterar han.

– Matlagningen blir stillastående och bakåtblickande.

Vi rör gärna ihop något såsigt och krämigt, för det ger oss trygghet, förklarar han.

Gratänger och restgömmor

Fast han tror också att vi försöker ta vara på rester bättre.

– Om det är en rätt jag tror blir vanligare nu så är det gratänger. Där kan man gömma lite allt möjligt.

Även rätter som köttfärslimpa kan få innehålla sådant som annars blivit över.

– Kristidsmat är utdrygningsrätter. När tiderna blir goda igen kommer dessa inte att överleva.

Prisvärt

Alltid – både i goda och sämre tider – så gör vi en bedömning av vad som är prisvärd mat, förklarar han. Hur den faller ut beror på hur mycket pengar vi har. Nu värderar vi prisvärd mat utifrån en helt annan måttstock än bara för ett år sedan.

Annons

– En producent lanserade en bondböngryta 2021. Nu är den borta. Det var inga dyra ingredienser, men den ansågs inte prisvärd numera, så den försvann.

Onyttigt och nyttigt

Kanske kan man undra om vi äter onyttigare när vi försöker handla det som är billigt.

– Nej, hur nyttigt man äter hänger ihop med utbildningsnivå. Lågutbildade äter sämre än högutbildade och kvinnor äter bättre än män.

Matkultur förändras

Dyrtiderna kan mycket väl göra att vissa rätter som vi brukat äta helt försvinner ur vår matkultur, konstaterar han.

– Jag såg att lax i en butik kostar 397 kronor per kilo. Den brukade kosta 99 kronor kilot tidigare. Då var det en vanlig produkt i vår vardag.

Men nu går ju inte det när laxen blivit så dyr.

– Laxen kan komma att falla ur vår matkultur. Den anses inte prisvärd, och folk väljer andra produkter.

Då krisen är över och vi vant oss vid det kan den vara borta för alltid, tror han.

Vegotrenden kom av sig

Vi köper inte längre så gärna vegetarisk färdigmat, konstaterar han. Trenden som kom för några år sedan är borta.

– Den kom av sig. I krisen står vi för naturlighet och traditionella värderingar, och människor vill ha traditionell mat.

Annons

Vegoprodukter ses som hårt processade och onaturliga, och passar inte in i vår krismatkultur längre, förklarar han. Vi köper inte heller så mycket ekologisk mat.

– Närproducerad mat har blivit viktigare.

Kommer vi kanske att bli trägna odlare och entusiastiska syltare och saftare? Nja, antagligen inte, tror Richard Tellström.

– Det beror ju på hur svår krisen blir. Men generellt sett så tjänar vi så lite på att göra det själva. Det är för lite pang för pengarna.

Ny matkultur efter krisen

Under 1990-talet rådde också kris. Då den var över, och vi kunde börja slå oss lösa igen i köket, så uppstod en ny matkultur.

– Då kom crossovern. Det är en blandning av mat från olika kulturer. Som tacopaj eller kebabpizza.

Det kommer att uppstå en ny matkultur också när den här krisen är över, det är Richard Tellström helt säker på. Om man tittar bakåt så har det krävts kriser för att vi ska få nya matkulturer, och det gör det så spännande, tycker han.

– Vi har ett behov av att fördriva krisen med nya matvanor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons