Efter brexit – nystart mellan EU och Storbritannien
Onsdagens besök i Bryssel för premiärminister Keir Starmer var det första brittiska sedan 2019. Men nu ska det bli annorlunda, hoppas både han och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
– Jag tror starkt på att den brittiska allmänheten vill komma tillbaka till ett pragmatiskt och förnuftigt ledarskap när det gäller att hantera våra närmaste grannar – för att få brexit att fungera och leverera sätt för att öka ekonomisk tillväxt, stärka vår säkerhet och hantera gemensamma utmaningar som den irreguljära migrationen, sade Starmer i ett kort pressframträdande inför mötet med von der Leyen.
– Likasinnade parter som oss måste samarbeta närmare. Vi bör undersöka möjligheterna för ytterligare samarbete, sade hon.
Årliga toppmöten
Enligt ett gemensamt uttalande efteråt ska EU och Storbritannien nu arbeta fram en "stabil, positiv och framåtlutande relation" som är i bådas intresse.
Planerna ska utvecklas i snabb hastighet över de närmaste månaderna för att i första hand reda ut vilka områden som kan gynna båda, exempelvis när det gäller "ekonomi, energi, säkerhet och motståndskraft".
Ett nytt möte mellan Starmer och von der Leyen utlovas redan till senare i höst och från och med nästa år är målet att hålla regelbundna toppmöten i stil med dem som EU redan har med länder som Japan, Kanada och Kina.
Oklar relation
Vad som ska ingå i den "framåtlutande relationen" är dock fortsatt oklart.
Storbritannien diskuterar gärna migration och tillväxt – men har tydligt avvisat alla tankar på att återvända till EU:s tullunion eller inre marknad, eller att tillåta någon fri rörlighet. Även ett EU-förslag om att åtminstone underlätta ömsesidigt resande för ungdomar har hittills mötts av kalla handen från London.
Fakta: EU och Storbritannien
Storbritannien var med i EU från den 1 januari 1973 till den 31 januari 2020.
Utträdet skedde sedan en knapp majoritet av britterna röstat för "brexit" – att lämna EU – i en folkomröstning i juni 2016.
Därefter följde tuffa förhandlingar som till sist landade i en rad avtal som hanterar utträdet och relationen mellan EU och Storbritannien.