Annons
Nyheter

Efter Köpenhamnsdådet: Ingen höjd risk i Sverige

Dödsskjutningarna i ett köpcentrum i Köpenhamn i helgen och på en bargata i Oslo förra veckan innebär inte en ökad risk för dödligt våld i Sverige. Det säger Hampus Nygård som är tillförordnad chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa).
Samhälle • Publicerad 5 juli 2022
Gallerian Westfield Mall of Scandinavia i Solna uppger att man har höjt beredskapen efter dådet i Köpenhamn. Arkivbild.
Gallerian Westfield Mall of Scandinavia i Solna uppger att man har höjt beredskapen efter dådet i Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Det går inte att ge garantier för att det inte sker men det blir inte per automatik en högre risk här för att det händer något någon annanstans. Vi är medvetna om händelserna och gör därefter hot- och riskanalyser inom Polismyndigheten men även i samarbete med Säkerhetspolisen, säger Hampus Nygård.

Eftersom motiven hos de som utför dödligt våld kan skilja sig åt går det inte att peka ut särskilt riskfyllda platser.

Annons

– Tyvärr kan det vara så att det räcker att det samlas människor på en plats för att det ska vara ett potentiellt mål. Men det beror på vad motivet är, säger Hampus Nygård.

Den största delen av polisens arbete mot dödligt våld är förbyggande. Samtidigt är svensk polis utbildade och utrustade för att hantera den här typen av händelser, berättar Hampus Nygård.

– De är ju ovanligt med sådana här händelser, men det har tyvärr förekommit i Sverige. Då måste vi vara så snabbt som möjligt på platsen för att kunna störa begränsa och avbryta pågående våld.

Högre beredskap

Det senaste dådet skedde i ett köpcentrum utanför Köpenhamn i söndags. På Westfield Mall of Scandinavia i Solna har man höjt beredskapen efter dödsskjutningen men vill av säkerhetsskäl inte kommentera rutinerna.

"Vi har alltid en hög beredskap i våra centrum och jobbar nära myndigheter och polis för att säkerställa trygghet för våra besökare, butiker och anställda", skriver Klara Nygren, kommunikationsansvarig för Unibail-Rodamco-Westfield Norden, i ett mejl till TT.

Patrik Levin som är vd för det välbesökta varuhuset Gekås i Ullared tror inte att skjutningen i gallerian Fields i Danmark kommer att avskräcka kunder från att komma till Ullared.

– Det är klart att det kan, men det behöver inte vara så. Vi göra allt vi kan för att man ska känna sig trygg när man är här.

Han säger att Gekås har ett vaktbolag som arbetar hos dem alla dagar i veckan dygnet runt. De samarbetar även med polisen i regionen som är på plats och synliggör sig när de har möjlighet. De vill på så sätt undvika alla olika typer av brottslighet.

– Vi har som tur är varit förskonade från händelser som liknar den i Köpenhamn, säger Patrik Levin.

Arbetar med rutiner

Även på köpcentrumet Nordstan i Göteborg samarbetar man med ett vaktbolag som alltid är på plats och man har en säkerhetschef som arbetar med säkerhetsrutinerna.

Annons

"Vi har även en nära samverkan med både polisen och Göteborgs stad i dessa frågor," skriver Helena Lindqvist, vd för Nordstans affärscentrum i Göteborg, i ett mejl till TT.

Johan Forsgren som är shoppingcentrumchef på Emporia i Malmö, som också skickar ett mejlsvar till TT, skriver att han inte kommentera säkerhetsfrågor och rutiner då han inte vill att informationen sprids.

Fakta: I händelse av attentat

I händelse av ett dödligt attentat uppmanar polisen allmänheten att följa dessa punkter i inbördes ordning:

1. Fly:

Lämna platsen.

Sätt dig i säkerhet.

Notera nödutgångar.

2. Sök skydd:

Sök upp en säker plats.

Var uppmärksam.

Slå av ljudet på telefonen.

Ring inte i onödan till personer i riskområdet.

3. Larma:

Ring 112 så fort du kan.

Berätta om platsen, vad som hänt och om gärningsmännen.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons