Annons
Nyheter

Efter pandemin – full fart för tomten

Pandemiåren var dystra för landets tomtar. Restriktionerna satte stopp för att klampa in i farstun och tomtar i riskgrupp drog sig för att gå nära även snälla barn.
Men i år är Tomten back in business.
Högtid • Publicerad 10 december 2022
Det är högt tryck på landets tomtar. Arkivbild.
Det är högt tryck på landets tomtar. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Olle Berum har varit i tomtebranschen sedan 1970, först som frusen och cyklande tomte i kall tomtedräkt i crepepapper, och senare som pionjär inom tomteuthyrning.

De två senaste jularna har inte varit något vidare, men nu är det full fart.

Annons

– Det har ökat lavinartat. Det är så gott som fullbokat från åtta på morgonen.

Det har också börjat komma i gång med tomtar som är ute på olika event, även om många gallerior och köpcentra fortfarande är försiktiga.

– Under pandemin var det inga event och de tomtar som var ute var utomhus.

Hänger på låset

Själv hängde Olle Berum upp tomtekostymen under pandemin, men i år gör han comeback som Tyresötomten. Fast inte med lika många besök som i sin krafts dagar, då han kunde beta av tio besök på en dag.

Taxi Stockholm har erbjudit taxitomtar sedan 2004. När bokningen öppnade den 23 november i år var det många som hängde på låset, berättar tomtegeneralen Elie Nakhoul.

– Vi fick in många bokningar under natten. Det här är en tradition för många och de populäraste tiderna mellan 15 och 17 är i princip fullbokade.

För att klara trycket håller man på och rekryterar fler tomtar, och det finns en väntelista för dem som inte lyckats knipa ett av de åtråvärda tomtebesöken.

Varnar för oseriösa

Att vara taxitomte är inte något som passar alla, men många som en gång prövat återkommer år efter år.

– De flesta tycker det är okej att vara taxiförare, men att får vara tomte på julafton och förgylla någon annans jul, det är något speciellt.

Olle Berum vill höja ett varningens finger för oseriösa tomtar som brukar dyka upp och annonsera sina tjänster när de etablerade tomtarna är fullbokade.

Annons

– De finns de som tar betalt i förskott och sedan inte dyker upp. Betala aldrig någon i förskott.

Fakta: Jultomten

I Sverige var det till 1800-talets mitt julbocken som delade ut julklapparna. Tomten kom hit via importerat julpynt föreställande helgonet Sankt Nikolaus.

Jultomten fick sitt svenska namn efter gårdstomten, som tidigare inte varit inblandad vad gäller julklappar.

Ordet jultomten förekommer första gången 1864 (som titel på en till julen utgiven skämttidning).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons