Annons

Ekonom: Oro för coronavirus bakom börstapp

Kinas tillväxt kommer att bromsas av coronaviruset, och kanske även den globala ekonomin, säger SEB:s chefsekonom.
Efter en helg med nya sjukdomsfall tappar Tokyobörsen kraftigt.
Ekonomi • Publicerad 27 januari 2020
SEB-ekonomen är övertygad om att coronaviruset kommer att leda till en inbromsning i Kinas tillväxt. Arkivbild.
SEB-ekonomen är övertygad om att coronaviruset kommer att leda till en inbromsning i Kinas tillväxt. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

– Den nedgången som vi har i Asien och på de börser som är öppna skulle jag säga till 100 procent handlar om oro för coronaviruset och dess effekter, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Nikkei 225-index dök 2,0 procent medan det bredare Topix-index tappade 1,6 procent. De kinesiska börserna är stängda på grund av det kinesiska nyåret.

Annons

Bergqvist påtalar att amerikanska börser föll redan i fredags när nya fall av coronaviruset rapporterades, och sedan har fler sjukdomsfall upptäckts under helgen. 80 personer har nu dött och antalet sjuka är uppe i 2 750.

Det finns ingen annan större händelse som inträffat under helgen mer än riksrätten i USA:s kongress mot president Donald Trump som skulle kunna orsaka sådan försiktighet på marknaderna.

– Men vad gäller den utvecklingen så räknar de flesta med att han inte kommer att bli fälld i senaten, säger Robert Bergqvist.

Tiotals miljoner människor har till följd av coronaviruset isolerats i Kina, transporter mellan olika städer har ställts in och turistmål har stängts. SEB-ekonomen är övertygad om att coronaviruset kommer att leda till en inbromsning i Kinas tillväxt.

– Det jag funderar på är hur mycket den globala tillväxten och Kinas tillväxt ska justeras ned. Kina är en del i globala produktionskedjor och får du problem där riskerar det att få avtryck i den globala ekonomin, säger Robert Bergqvist.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons