Annons
Nyheter

Ekström om beslutet: Därför hölls skolorna öppna

Sveriges tidigare utbildningsminister Anna Ekström skriver i brittiska The Telegraph om varför Sverige gick mot strömmen under pandemin och höll skolorna öppna.
"Jag stod inför ett oerhört svårt beslut", skriver hon.
Coronaviruset • Publicerad 12 mars 2023
Dåvarande utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en digital pressträff om rekommendation för barn och elever i för- och grundskolan i december 2020.
Dåvarande utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en digital pressträff om rekommendation för barn och elever i för- och grundskolan i december 2020.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige hamnade i globala blickfånget tidigt under pandemin, som ett land som höll öppet i större utsträckning än många andra. En av de punkterna där Sverige stack ut var att grundskolor och förskolor till stor del hölls öppna.

"Det var väldigt konstigt att se land efter land stänga sina skolor i sådan fart, och jag frågade mig själv ständigt om jag fattade rätt beslut", skriver dåvarande utbildningsministern Anna Ekström (S) i en kommenterande text i brittiska The Telegraph, som Expressen refererar till.

Lägre risk

Annons

Hon konstaterar att det inte fanns några riskfria val och att covid kunde vara farligt för barn, men att tidig forskning tydde på att risken för dem var mycket lägre.

"Jag minns att jag satt med ett tomt papper och skrev en plus- och minus-lista för att stänga skolorna. Och nackdelarna var helt enkelt för stora", skriver Ekström.

Under pandemin följde Sverige forskarna, hävdar Ekström, och lutade sig på rekommendationer, öppenhet och att låta folk fatta sina egna beslut.

Dåvarande brittiske vårdministern "Matt Hancocks plan att 'skrämma brallorna av alla' var nästan det rakt motsatta mot det vi gjorde, skriver Anna Ekström, och syftar på Whatsappmeddelanden som läckts där Hancock föreslog strategin att skrämma befolkningen till lydnad under pandemin, som bland annat The Telegraph rapporterat om.

"Mer transparenta"

Så här i efterhand tror tidigare utbildningsministern att Sveriges väg var rätt och att hon när hon förra våren mötte sina EU-motsvarigheter var överens om att "skolor ska vara sist att stänga och först att öppna".

"Men jag har ingen känsla av upprättelse, bara en tung magkänsla över de svåra beslut vi stod inför. Pandemin var en mycket allvarlig period och i Sverige var vi mer transparenta, tydliga och frispråkiga".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons