Annons

Elbilar toppar skadestatistiken

Elbilar och i synnerhet Tesla, är inblandade i fler olyckor än andra bilar, visar skaderapporter från danska försäkringsbolag. Snabbare acceleration pekas ut som en orsak.
Ekonomi • Publicerad 27 januari 2020
Ägare till hälften av alla nya elbilar i Norge drabbas av skada under det första året, visar försäkringsstatistik. Arkivbild
Ägare till hälften av alla nya elbilar i Norge drabbas av skada under det första året, visar försäkringsstatistik. ArkivbildFoto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix/TT

En rundringning som den danska tidningen Politiken har gjort bland Danmarks största försäkringsbolag ger en samstämmig bild. Elbilsägare anmäler oftare skador än ägare till andra fordon.

Topdanmark uppger att elbilar är involverade i 20 procent fler tillbud än andra biltyper. För Tesla är siffran 50 procent. En hel del av skadorna kommer av att bilen kört in i en betongpelare i parkeringsgaraget eller i carporten därhemma, enligt Jens Røpke, chef för produktutveckling vid Topdanmark.

Behöver vänja sig

Annons

– Det sker förmodligen för att elbilar accelererar snabbt och det kan överraska föraren, säger Jens Røpke till tidningen.

Codan, som är Teslas officiella försäkringspartner i Skandinavien, ser samma tendens. Siffrorna från Norge, där det finns betydligt fler elbilar än i de övriga nordiska länderna, visar att hälften av alla nya elbilar drabbas av skada under det första året. För andra bilägare är siffran 25–30 procent.

– Det är tydligt att folk behöver vänja sig vid att det sker något helt annat när man trycker på gaspedalen i en elbil, säger Søren Friis vid Codan.

Män tar risker

Tesla säger i ett mejlsvar till Politiken att en orsak kan vara att många kunder byter från kortare och smalare bilar, vilket kräver tillvänjning hos föraren.

Anders Fjendbo Jensen vid Danmarks tekniska universitet ser en annan orsak bakom elbilarnas överrepresentation i olycksstatistiken: Fler män kör elbil, och män tenderar att ta större risker.

Danska myndigheter har ingen statistik över hur elbilar klarar sig i den generella olycksstatistiken, så därför är det okänt hur ofta elbilar är inblandade i allvarliga olyckor med personskador.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons