Elektronik-attackerna: Detta vet vi
Var och när?
Den första attacken inleddes på tisdagen omkring klockan 15:30 lokal tid. Då exploderade plötsligt stora mängder personsökare som uppges ha tillhört medlemmar i den extremislamistiska Hizbollah-milisen i Libanon. Explosionerna ägde rum samtidigt i flera områden i Libanon, men även i Syrien. Majoriteten skedde dock i områden där Hizbollah har starka fästen, som i Beiruts södra förorter och Bekaadalen.
På många håll skedde explosionerna på offentliga platser mitt i eftermiddagsrusningen, då många människor köpte matvaror, satt på kaféer eller befann sig i rusningstrafiken. AP:s fotografer rapporterar om blodiga scener, panikslagna människor och överfulla sjukhus.
På onsdagen kom en andra attack där walkie-talkies exploderat, och kanske även andra sorters elektronik, uppger landets hälsodepartement.
Enligt lokala myndigheter kopplas onsdagens explosioner till walkie-talkies som använts av Hizbollah och ska enligt uppgift ha skett i Beirut och i södra och östra Libanon. Minst en explosion ska ha inträffat vid en begravning i Beirut för Hizbollahmedlemmar som dödats på tisdagen.
.
Hur många är dödade och skadade?
Libanons hälsodepartement uppger att över tio personer har dödats i sökarattacken. Enligt källor till AFP är två av de dödade söner till parlamentsledamöter från Hizbollahs politiska gren. Källorna uppger även att en av de döda är en liten flicka som var dotter till en Hizbollah-medlem.
Bland de skadade finns också Irans ambassadör i Libanon. I den första attacken har sammanlagt 2 750 människor skadats, varav ett antal hundra allvarligt.
De walkie-talkies som exploderat har dödat minst 20 personer och skadat över 450 enligt Libanons hälsodepartement. Enligt civildepartementet utbröt ett 60-tal bränder i bostäder och butiker efter explosionerna.
.
Varför personsökare och walkie-talkies?
Efter krigsutbrottet mellan palestinska Hamas och Israel förra året har Hizbollah, efter uppmaning från ledaren Hassan Nasrallah, i allt större utsträckning övergivit smarttelefoner till förmån för mer gammaldags kommunikationsutrustning. På så sätt har man hoppats undvika övervakning och spårning, främst från israeliskt håll. Walkie-talkies kopplar inte upp sig mot externa nät och är svåra att spåra.
Den taiwanesiska tillverkaren Gold Apollo uppger att de manipulerade personsökarna inte kommer från dem, utan av ett företag i Europa som haft rätt att använda bolagets varumärke: BAC, baserat i Ungerns huvudstad Budapest.
De walkie-talkies som exploderat har tillverkats av det japanska företaget Icom. Företaget uppger att den modellen som nu exploderat slutade att tillverkas för tio år sedan. Även batterierna i dem har slutat tillverkas, men enligt ett uttalande från företaget var det sigill som ska garantera att produkterna inte var förfalskade borta.
.
Hur skedde explosionerna?
Enligt Elijah J Magnier, en Bryssel-baserad politisk riskanalytiker som AFP intervjuat och som i sin tur har pratat med Hizbollah-medlemmar vars personsökare inte exploderat, skickades ett felmeddelande ut till sökarna. När sökarna började pipa och vibrera tryckte innehavarna på knapparna för att stoppa signalerna. Då utlöstes explosionerna på grund av en liten mängd sprängmedel som placerats inne i sökarna
Hur övriga apparater exploderat är inte utrett, men misstankar riktas mot nya batterier som satts in när originalbatterierna blivit dåliga.
.
Vem ligger bakom attackerna?
Hizbollah anklagar Israels underrättelsetjänst Mossad för att ha gömt sprängämnen i personsökarna tidigt i produktionskedjan, innan sökarna nådde Libanon.
Israel har inte kommenterat någon av attackerna offentligt, men försvarsminister Yoav Gallant har i allmänna ordalag berömt Mossad för just nu pågående "operationer".
Sedan kriget i Gaza bröt ut i höstas har Israel och Hizbollah angripit varandra med militär eldgivning på daglig basis.