Annons

Elfte timmen för Bo Kaspers Orkester

Bo Kaspers Orkesters souliga album "23:55" är både en referens till klimatkrisen, existentiella frågor – och dygnets bästa festtid.
Musik • Publicerad 23 november 2019
Bo Kaspers Orkester släpper albumet "23:55", vilket både går att koppla till klimatkrisen, existentiella frågor och dygnets bästa festtid. "Fem i tolv är en bra tid en fredagskväll, det är mitt i draget", säger Mats Schubert.
Bo Kaspers Orkester släpper albumet "23:55", vilket både går att koppla till klimatkrisen, existentiella frågor och dygnets bästa festtid. "Fem i tolv är en bra tid en fredagskväll, det är mitt i draget", säger Mats Schubert.Foto: Claudio Bresciani/TT
Bo Kaspers Orkester släpper sitt tolfte album, "23:55".
Bo Kaspers Orkester släpper sitt tolfte album, "23:55".Foto: Claudio Bresciani/TT
Nästa år ger sig Bo Kaspers Orkester ut på en stor turné.
Nästa år ger sig Bo Kaspers Orkester ut på en stor turné.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det har gått fyra år sedan sist men nu är Bo Kaspers Orkester tillbaka med den renodlade soulplattan "23:55". De säger att genren alltid har legat i deras dna, men att de först nu hade modet att satsa fullt ut.

– Vi låter Bo Kaspers låta som Bo Kaspers. Vi har sökt efter den här identiteten länge, och jag tror att det har tagit sin naturliga tid att hitta den, säger sångaren Bo Sundström.

Annons

Det är en rytmisk platta för sena utekvällar. Bo Sundström berättar att han gillar dagens klubbmusik, men att han har svårt att dansa till låtarna.

– Det här är inte en dansplatta, men det är en hyllning till bra klubbmusik som man faktiskt vågar röra sig till, säger han.

– Där man inte behöver stå och flossa! fyller Fredrik Dahl i.

Ingen "plötsligt död"

Bo Kaspers Orkester har varit i gång sedan 90-talet och är ett av Sveriges bästsäljande band. "23:55" är deras tolfte fullängdare, men det betyder inte att slutet är nära för gruppen. De beskriver tiden i hockeytermer och just nu är Bo Kaspers inne i den tredje perioden.

– Men det är i början av tredje perioden, det är inte straffar eller förlängning, påpekar Fredrik Dahl.

– Inte heller sudden death, flikar Bo Sundström in.

Titeln går också att koppla till en av de hetaste frågorna just nu: klimatkrisen.

– Det är något slags undergångsstämning, snart dränks vi i en enda stor tsunami. Vi är oroliga, men jag tror att den yngre generationen är ännu mer orolig. Vår generation hade kärnvapenhotet som vi hade ångest för, säger Bo Sundström.

Fredrik Dahl är den Bo Kaspers-medlem med mest klimatångest.

– Det är klart att man försöker göra de vardagliga valen så bra som möjligt, till exempel att köra elbil, säger han.

Annons

– Och jag spelar bara elbas, säger Michael Malmgren skämtsamt.

"Proffsigare"

2016 gjorde Bo Kaspers krogshowen "Allt ljus på oss", vilket har lärt dem några knep som de kommer att ta med sig till nästa års Sverigeturné.

– Det kommer att vara proffsigare, skarpare i kanterna, bättre övergångar. Under 25 år har vi tagit det lite på halvvolley och tyckt att det har varit roligt, nu är det lite mer "coachat", säger Bo Sundström.

Bandets planering sträcker sig inte längre än till turnén 2020, men Mats Schubert berättar att det enda som skulle få honom att sluta är sjukdom.

– Det finns ingen anledning att sluta så länge man får hålla på, frågan är hur länge det går. Jag kommer att fortsätta göra någonting inom det här området, om det så är att kompa Hortlax manskör, säger han.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons