Annons
Nyheter

Erdogan hotar Grekland och Cypern

Turkiet/Grekland • Publicerad 5 september 2020
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i vid en sjukhusinvigning i Istanbul på lördagen.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i vid en sjukhusinvigning i Istanbul på lördagen.Foto: AP/TT

I helgen inleder Turkiet en ny stor militärövning i östra Medelhavet och på lördagen uttalade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan hot mot Grekland – hot som spädde på den tilltagande spänningen de båda Natoländerna emellan.

– De kommer att förstå att Turkiet har den politiska, ekonomiska och militära styrkan att riva upp orättfärdiga kartor och dokument, sade han i ett tv-tal.

Annons

Övningen ska inledas på söndagen och de dokument och kartor den turkiske presidenten syftar på rör de områden i Medelhavet som Grekland och Cypern hävdar ingår i deras ekonomiska zoner.

– De kommer antingen att förstå det genom politik och diplomati, eller på fältet genom bittra erfarenheter, hotade Erdogan vidare.

Den infekterade konflikten startade förra månaden då ett turkiskt prospekteringsfartyg – eskorterat av turkisk militär– började leta olja och gas i vattnet mellan Cypern och de grekiska öarna Kastellorizo och Kreta.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons