Nyheter

EU-brev censurerat i Kina

Nej, nej, sade den kinesiska censuren när EU-länderna i ett öppet brev ville nämna att coronaviruset spreds från Kina.
EU gav med sig – och ger nu nytt bränsle till kritiken mot en svag hållning gentemot Peking.
EU • Publicerad 7 maj 2020
EU-brev om viruset blev censurerat i Kina. Arkivbild.
EU-brev om viruset blev censurerat i Kina. Arkivbild.Foto: Yves Logghe/AP/TT

I ett öppet brev i statsstyrda tidningen China Daily betonar de 27 EU-ländernas ambassadörer vikten av samarbete och goda relationer. Men att ha med den tämligen harmlösa meningen "utbrottet av coronaviruset i Kina och den spridning som följde till resten av världen" gillades inte av China Dailys redaktörer.

För att trots allt få ut texten gick EU med på att ändra orden, om än bara "efter betydande tvekan", förklarar en talesman för EU:s utrikestjänst för tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Censur?

Inte bra, tycker dock kritikerna, även om EU:s utrikestjänst valt att publicera originaltexten på sin webbplats.

– Vad är meningen med att låta sig censureras? Det hade inte kostat så mycket att stå upp för vad man tror på, säger en anonym EU-diplomat till nyhetssajten Politico Europe.

Händelsen följer dessutom på anklagelser från i förra veckan om att EU:s utrikestjänst ska ha vikt sig för påtryckningar från Kinas ambassad i Bryssel. En rapport om statlig kinesisk desinformation ska ha tonats ned rejält, jämfört med vad som sades i en tidigare utläckt version.

Olika rapporter

Det förnekades visserligen av utrikeschefen Josep Borrell.

– Vi har inte vikt ner oss för någon. Det finns två olika rapporter, för två olika läsare, sade Borrell inför EU-parlamentets utrikesutskott på valborgsmässoafton.

Det räckte emellertid inte för att tysta kritiken.

– EU beskrivs som svagt och fogligt inför kinesiskt inflytande. Oavsett om det är sant eller inte så är skadan redan skedd och vi har oavsiktligt meddelat att det fungerar att skrämma och trakassera våra diplomater, sade den tjeckiska ledamoten Markéta Gregorová enligt Politico Europe.

Fakta: EU:s brev om Kina

I ett öppet brev i statsstyrda tidningen China Daily talar EU-ländernas ambassadörer om vikten av goda relationer mellan EU och Kina.

En av originalmeningarna inleds med "Utbrottet av coronaviruset i Kina och den spridning som följde till resten av världen under de senaste tre månaderna har inneburit att våra tidigare planer tills vidare ställts åt sidan..."

China Dailys redaktörer godkände dock endast "Utbrottet av coronaviruset har inneburit att våra tidigare planer tills vidare ställts åt sidan..."

Källor: China Daily, EU:s utrikestjänst.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.