EU: Gammalt avtalsförslag kan bli aktuellt

Det blir inget brexitavtal utan en irländsk nödlösning, så kallad backstop, säger EU-parlamentets talman David Sassoli.
Däremot anser han att det kan bli aktuellt att plocka fram ett gammalt förslag till avtal.
Storbritannien • Publicerad 12 september 2019
EU är villigt att ta fram det ursprungliga förslaget till brexitavtal.
EU är villigt att ta fram det ursprungliga förslaget till brexitavtal.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Ju längre tiden går, desto mer troligt blir det att Storbritannien lämnar unionen utan avtal. Men EU är villigt att plocka upp det första förslaget till utträdesavtal igen, där nödlösningen bara omfattade Nordirland.

– Vi vill ha ett avtal men vi är medvetna om att ett avtal utan backstop inte skulle fungera, säger Sassoli vid en presskonferens.

– Jag vill betona det här: Storbritannien har inte kommit med några alternativ, inget som har varit användbart.

Sassolis uttalande kommer dagen efter att Storbritanniens brexitförhandlare för tredje gången på två veckor kommit till Bryssel för samtal. EU är redo att analysera konkreta förslag från London om hur en nödlösning kan ersättas, enligt Sassoli.

EU-parlamentet måste godkänna ett brexitavtal för att det ska träda i kraft. Enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer landet lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

Nödlösningen i brexitavtalet är tänkt att hålla kvar Storbritannien i ett gemensamt tullområde om ingen annan lösning för den fria rörelsen över gränsen mellan Irland och Nordirland kan förhandlas fram.

Tanken är att det inte ska krävas en så kallad hård gräns mellan Nordirland och republiken Irland, med vakter, utposter och kameror.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.