Annons
Nyheter

EU-högern: Nu måste vi enas om migrationen

Att enas om migrationspakten är nummer ett när EU:s högerbas Manfred Weber pekar ut riktningen inför den EU-säsong som nu inleds.
Han vill också se stöd till Tunisien – trots kritiken mot landets styre.
– Vi väljer inte våra grannar, säger Weber till TT.
EU • Publicerad 11 september 2023
Manfred Weber är gruppledare i EU-parlamentet och partiordförande för EU:s största kristdemokratiskt konservativa partigrupp, EPP. Arkivbild.
Manfred Weber är gruppledare i EU-parlamentet och partiordförande för EU:s största kristdemokratiskt konservativa partigrupp, EPP. Arkivbild.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT
Manfred Weber skakar hand med Ursula von der Leyen efter att hon valts till EU-kommissionens ordförande 2019. Arkivfoto.
Manfred Weber skakar hand med Ursula von der Leyen efter att hon valts till EU-kommissionens ordförande 2019. Arkivfoto.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Som formell partiledare och gruppledare i EU-parlamentet för EPP – Europas samlade kristdemokrater och konservativa – är 51-årige Manfred Weber en nyckelfigur i hela EU. När han ringer runt för att förmedla sin syn på vad som är viktigast just nu handlar det främst om migration och ekonomi.

Förhoppningen är att EU-länderna och EU-parlamentet under hösten ska kunna ena sig om en kompromiss kring den asyl- och migrationspakt som föreslogs 2020.

Annons

– Vi har ett enormt politiskt och moraliskt ansvar att ta den här chansen nu och göra klart pakten, säger Weber, med en tydlig uppmaning till sina kollegor i EU-parlamentet om att sluta upp bakom den något tuffare linje som förts fram av EU:s medlemsländer i ministerrådet.

– Jag måste mana socialdemokraterna och de gröna att ta sitt ansvar. Låt oss använda rådets uppgörelse som en plattform, säger Weber.

Prata med grannarna

Samtidigt betonar han att pakten är en lösning på lång sikt, med sina striktare nya regler kring gränshantering och återsändande. På kort sikt handlar det i stället mycket om samarbete med länder utanför EU.

Därför gillar han det avtal med Tunisien som EU-kommissionen trycker på för att få igenom för att få ner migrantflödet. Många är dock tveksamma, med tanke på president Kaïs Saïeds allt mer auktoritära styre.

– Men vi måste jobba med de partner vi har. Vi kan inte välja våra grannar. Låt oss försvara våra principer, men med en pragmatisk inställning och prata med dem. Som vi gjorde med (Turkiets president Recep Tayyip) Erdogan. Nu gör vi det med Saïed, säger Weber, som själv besökte Tunisien i somras.

Vad säger Ursula?

När EU-parlamentet samlas i Strasbourg den här veckan ligger fokus främst på kommissionsordförande Ursula von der Leyens årliga linjetal om läget i unionen.

Många undrar om det är nu dags för henne att meddela öppet om hon är villig att fortsätta på sitt jobb efter EU-valet nästa år. Manfred Weber vill dock inte sätta någon press.

– Vi har i Ursula von der Leyen en mycket framgångsrik EPP-ordförande för kommissionen. Vi är väldigt stolta över det. Om hon vill ställa upp igen eller inte är upp till henne. Och också frågan om när hon vill meddela det, säger Weber.

Samarbete i mitten

EPP-ledaren har den senaste tiden haft allt närmare kontakter med den mer EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, där bland annat Italiens regeringsparti Italiens bröder ingår, tillsammans med bland andra SD och Sannfinländarna.

Inför EU-valet 2024 talar Weber sig ändå varm för ett fortsatt mittensamarbete, snarare än att titta till höger.

Annons

– Vi har Olaf Scholz som socialdemokratisk kansler i Tyskland. Vi har Emmanuel Macron som liberal president i Frankrike. Vi har troligen EPP som det största partiet i Europa. Jag anser att de här tre grupperna måste jobba tillsammans för att ge EU en ny riktning. Vad jag vill uppnå är att EPP blir så starkt att vi kan dominera vilken riktning vi än tar, säger Manfred Weber till TT.

Fakta: Manfred Weber

Manfred Weber (född 1972) tillhör det bayerska konservativa partiet CSU och har suttit i EU-parlamentet sedan 2004.

Från 2014 är han gruppledare i kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP, där bland andra M och KD ingår. Han valdes dessutom till EPP:s partiledare 2022, då han efterträdde EU:s förre rådsordförande Donald Tusk.

I EU-valet 2019 var Weber EPP:s toppkandidat för posten som ordförande i EU-kommissionen. Trots att EPP blev största partigrupp i EU-parlamentet valde dock EU-ländernas stats- och regeringschefer att i stället föra fram Tysklands dåvarande försvarsminister Ursula von der Leyen som ordförande.

Weber är utbildad ingenjör, drev en egen konsultfirma innan han gav sig in i politiken och är sedan 2002 gift med hustrun Andrea.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons