Annons

EU-topp: Österrikiska "blodspengar" till Putin

Ett EU-uttalande om "blodspengar" till Ryssland väcker ilska i Österrike. Köp en enkelbiljett hem, fräser ytterhögern till EU:s högsta sändebud i alplandet.
EU • Publicerad 8 september 2023
Martin Selmayr – här på en bild från 2018 – tillhörde de mäktigaste tjänstemännen i Bryssel under sin tid som stabschef och generalsekreterare under förre kommissionsordförande Jean-Claude Juncker. Arkivfoto.
Martin Selmayr – här på en bild från 2018 – tillhörde de mäktigaste tjänstemännen i Bryssel under sin tid som stabschef och generalsekreterare under förre kommissionsordförande Jean-Claude Juncker. Arkivfoto.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Tyske EU-tjänstemannen Martin Selmayr var flitigt omstridd under sina år som stabschef och "grå eminens" hos Jean-Claude Juncker, som var ordförande i EU-kommissionen åren 2014 till 2019.

Nu är Selmayr i rejält blåsväder igen, efter oväntat frispråkiga ord vid ett framträdande i onsdags i Wien, där han numera är chef för kommissionens lokala kontor.

Annons

Selmayr är kritisk mot att Österrike fortfarande förlitar sig på gas från Ryssland, trots kriget i Ukraina. Han ifrågasatte varför inte österrikarna protesterar.

– Det överraskar mig, för blodspengar skickas till Ryssland varje dag med gasnotan, sade Selmayr enligt nyhetssajten Politico Europe.

Österrikes regering har reagerat skarpt och kallat upp Selmayr till utrikesdepartementet. En företrädare för ytterhögerpartiet FPÖ manar Selmayr att köpa en "enkelbiljett hem".

Även EU-kommissionen är kritisk och har "omedelbart" krävt en förklaring från Selmayr.

"Kommissionen distanserar sig från de beklagliga och olämpliga uttalanden som gjorts", hälsar taleskvinnan Dana Spinant i ett uttalande, enligt AFP.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons