Annons

Europahögern tappar – men blir störst

Den samlade Europahögern tappar rejält – men tycks ändå bli klart största enskilda partigrupp i EU-valet.
Samtidigt jublar Nationell samling i Frankrike och De gröna i Tyskland efter succé på valdagen.
EU-val (Bryssel, TT:s korrespondent) • Publicerad 26 maj 2019
Franska Nationell samling och dess ledare Marine Le Pen tycks bli största parti i det franska EU-valet. Le Pen själv röstade som vanligt i hemstaden Hénin-Beaumont i norra Frankrike.
Franska Nationell samling och dess ledare Marine Le Pen tycks bli största parti i det franska EU-valet. Le Pen själv röstade som vanligt i hemstaden Hénin-Beaumont i norra Frankrike.Foto: Michel Spingler/AP/TT

De 28 olika medlemsländerna bjöd på 28 olika valresultat under söndagskvällen – och med rejält spretande trender och tendenser.

På sina håll gick högerpopulister och EU-kritiker framåt rejält.

Annons

I Frankrike lyfte taket hos Marine Le Pens Nationell samling vid 20-tiden då vallokalsundersökningar gav hennes parti omkring 24 procent mot runt 22 för president Emmanuel Macrons Republiken på väg.

Stämmer siffrorna skiljer visserligen bara ett mandat till Le Pens fördel – men prestigemässigt är det en tung seger för henne.

-Med tanke på det demokratiska bakslag som makthavarna drabbats av i dag är det dags för presidenten att ta konsekvenserna. Enligt mig finns inget annat val än att åtminstone upplösa parlamentet och hålla nyval, tyckte Le Pen på sin valvaka, enligt tidningen Le Monde.

"Grön våg"

I Tyskland var jublet å andra sidan grönt, sedan De gröna landat på 22 procent i en vallokalsundersökning – mer än dubbelt så mycket som 2014.

-Vi är väldigt glada över resultatet, över det förtroende vi har fått. Det här är inte bara i ett land, utan något vi ser i flera. Den gröna vågen har spritt sig över Europa, sade EU-parlamentsledamoten Ska Keller till den församlade journalistkåren i EU-parlamentets plenisal i Bryssel.

Även det franska miljöpartiet gick oväntat starkt, med 12,7 procent av rösterna.

Samtidigt jublade också många andra politiska inriktningar på olika håll i Europa. I Österrike och Grekland gick de traditionella konservativa partierna rejält framåt.

Och i Nederländerna verkade socialdemokratiska PVDA gå mot en stor seger, med mer än dubbelt så många röster som senast.

I Polen var läget jämnt: 42,4 procent för regerande Lag och rättvisa mot 39,1 procent för oppositionsalliansen Europakoalitionen, rapporterade Reuters.

Tappar – men vinner?

I en första total sammanställning från EU-parlamentet över blivande mandat blir kristdemokratiskt konservativa EPP som väntat största partigrupp – trots att partigruppen verkar tappa över 40 mandat.

Annons

EPP får 173 mandat enligt sammanställningen, som dock endast bygger på vallokalsundersökningar och opinionsmätningar före valet.

Egentligen ligger därmed EPP:s toppkandidat Manfred Weber i vinnarhålet för att bli nästa ordförande i EU-kommissionen. Men efter de tappade mandaten lär han få slita hårt för att övertyga.

-Nu börjar förhandlingarna när det gäller innehåll och kandidater och jag kan inte gå in på några detaljer om det än, sade biträdande gruppledaren Esther de Lange diplomatiskt i EU-parlamentet.

Orbán optimist

Samtidigt är det fortsatt osäkert vilka av de EU-kritiska och högerpopulistiska partierna som kommer att samarbeta med varandra. Högerpopulistiska partigruppen ENF består bland annat av franska Nationell samling och italienska Lega, medan EU-kritiska partigruppen EFDD innehåller brittiska Brexitpartiet.

Om grupperna samarbetar – och dessutom får med sig de cirka 60 ledamöterna i EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, med svenska SD och polska Lag och rättvisa, skulle de totalt till och med kunna få fler ledamöter än EPP.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán hoppas på en klar röst mot framför allt migrationen. Hos honom verkade 56 procent av väljarna ha gjort tummen upp för maktpartiet Fidesz – i så fall fem procentenheter mer än senast.

-Jag hoppas att det blir ett skifte på den europeiska arenan till förmån för de politiska partier som vill stoppa migrationen, sade Orbán när han röstade på söndagsmorgonen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Högt deltagande

En tydlig vinnare under valkvällen var samtidigt EU-politiken i sig – eller åtminstone det politiska intresset.

Efter att under år efter år ha backat tycks nu valdeltagandet ha tagit ett ordentligt skutt uppåt.

-Det här går mot det högsta valdeltagandet på 20 år, sade presschefen Duch Guillot stolt inne i plenisalen i Bryssel.

Annons

Dessförinnan hade nyhetssajten Politico Europe rapporterat om växande deltagande i en rad tunga länder. I Polen hade dubbelt så många röstat vid lunchtid i år som vid samma tid i förra valet. I Ungern hade röstandet samtidigt ökat med närmare 70 procent och i Frankrike med nästan 30 procent.

Wiktor Nummelin/TT

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons