Annons
Nyheter

Mutanklagade Kaili tillbaka i EU-parlamentet

Hon greps och sattes i häkte under stor uppmärksamhet i december. Men nu gör grekiska Eva Kaili comeback i EU-parlamentet.
EU • Publicerad 26 maj 2023
Grekiska ledamoten Eva Kaili i EU-parlamentet innan hon greps i december. Arkivfoto.
Grekiska ledamoten Eva Kaili i EU-parlamentet innan hon greps i december. Arkivfoto.Foto: EU-parlamentet/AP/TT

Grekiskan har burit fotboja sedan hon släpptes ur häktet i april, men fick i torsdags besked om att hon inte längre behöver övervakas elektroniskt eller sitta i husarrest.

– Nästa vecka kommer hon att vara i EU-parlamentet för att uppfylla sina plikter, säger advokaten Michalis Dimitrakopoulos till grekiska tv-kanalen Skai TV, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Socialdemokraten Kaili, tidigare välkänd tv-journalist i hemlandet, fastnade i en omfattande polisräd i Belgien i början av december kring misstänkt korruption, främst centrerad kring ett par samhällsorganisationer. Bland annat beslagtogs en portfölj med flera miljoner euro från hennes far på ett hotell i Bryssel.

Kaili och andra inblandade har anklagats för misstänkta mutbrott i syfte "att påverka parlamentets beslut". Enligt uppgifter i belgisk press rör det sig främst om beslut till förmån för Qatar och Marocko.

Advokaten Dimitrakopoulos pekar ut förre EU-parlamentsledamoten Pier Antonio Panzeri som "hjärnan" i fallet och menar att Kailis fingeravtryck inte finns på några pengar.

– Hon räknar med att frias, om saken ens någonsin går till rättegång, säger advokaten enligt AFP.

Panzeri har redan erkänt och samarbetar med utredarna.

Under sin tid i häkte har Kaili röstats bort från sin position som en av EU-parlamentets 14 vice talmän.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons