Expert om brexit: Det är ett extraordinärt läge

Ett nyval i Storbritannien kan trots allt vara det bästa alternativet för den nytillträdde premiärministern Boris Johnson.
Det är ett extraordinärt läge i brittisk politik, säger statsvetaren Nicholas Aylott som här reder ut vad som händer i London.
Brexit • Publicerad 4 september 2019
Labourledaren Jeremy Corbyn talade i brittiska underhuset under tisdagskvällen.
Labourledaren Jeremy Corbyn talade i brittiska underhuset under tisdagskvällen.Foto: Jessica Taylor/House of Commons/AP/TT

Det blev en dramatisk tisdagskväll i Storbritanniens underhus, där flera konservativa parlamentsledamöter röstade emot sin egen premiärminister.

Vad hände egentligen?

– Enskilda parlamentsledamöter motionerade för att underhuset i parlamentet skulle ta kontrollen från regeringen och sätta dagordningen för dagens arbete i parlamentet, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och expert på brittisk politik, till TT.

– Det innebär att vi kommer att ha en omröstning i dag om lagstiftning som kan tvinga regeringen att undvika en avtalslös brexit.

Boris Johnson har sagt att han ska lägga fram ett förslag om nyval. När kan det komma?

– Han har lovat att göra det om underhuset röstar som väntat i dag för att tvinga regeringen att undvika avtalslös brexit. Men precis hur han kommer att försöka utlysa nyval är oklart. Det finns lagstiftning numera som begränsar hur premiärministern kan utlysa nyval eller kräva att drottningen utlyser nyval, så det är inte helt okomplicerat.

Vill Johnson verkligen ha nyval?

– Han säger att han inte vill, men jag skulle nog säga att den här stunden har ingått i hans planering. Det fanns alltid en ganska stor sannolikhet att parlamentet skulle hävda sig och blockera en avtalslös brexit.

Är nyval Johnsons bästa alternativ?

– Det skulle jag nog säga. Efter att han blev premiärminister verkade chanserna öka för honom att genomföra en avtalslös brexit. Det blev plötsligt osäkert om majoriteten i underhuset, som tidigare visat motstånd mot ett avtalslöst utträde, skulle lyckas hävda sig en gång till. Men det gjorde de i går.

Kvällens omröstning landade i det som redan tidigare verkat ganska sannolikt, anser Aylott.

De 21 konservativa parlamentsledamöter som har röstat emot Johnson har sparkats ur den konservativa parlamentsgruppen och i praktiken ur partiet. Det är enligt Aylott ett väldigt tufft svar från regeringen och en signal om att Johnson vill förändra sitt parti och få ett slut på splittringen kring den viktigaste politiska frågan i landet.

– Om tröskeln för de konservativa att stå emot honom skulle vara alltför hög fanns det en möjlighet att majoriteten, som tidigare uttalat sig emot en avtalslös brexit, skulle spricka. Men de lyckades hävda sig i går och kommer förmodligen att göra det i dag – och då är vägen mot ett avtalslöst utträde blockerad för tillfället.

Vad kan bli nästa steg?

– Förmodligen ett nyval. Allt talar för att det blir nyval före brexitdeadline som är satt till den 31 oktober. Det talas om val på måndagen den 14:e eller tisdagen den 15:e oktober.

Valresultatet kommer att ha stor inverkan på vägen för Storbritanniens utträde ur EU.

– Om Johnsons konservativa vinner valet, vilket är långt ifrån otänkbart, då kan alla räkna med ett utträde den 31 oktober. Om oppositionen vinner, då kan vi räkna med en förlängning och nya förhandlingar och ingen brexit den 31 oktober, säger Nicholas Aylott.

– Om ingen vinner valet vet man inte vad som kommer att hända. Det är ett extraordinärt läge.

Kristin Groth/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.