GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Experten förklarar: Därför backar börsen

Stockholmsbörsen inledde med en bred nedgång på drygt två procent. Utnämnandet av Fed-chef i USA är en del av förklaringen.
Ekonomi • Publicerad 23 november 2021
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Arkivbild.
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Arkivbild.
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Jerome Powell talade efter det att USA:s president Joe Biden utnämnt honom till chef för Federal reserve i ytterligare en mandatperiod.
Jerome Powell talade efter det att USA:s president Joe Biden utnämnt honom till chef för Federal reserve i ytterligare en mandatperiod.
Foto: Susan Walsh/AP/TT

I måndags utnämndes Jerome Powell till chef för USA:s centralbank Federal reserve (Fed) i ytterligare en mandatperiod. I valet mellan honom och kandidaten Lael Brainard ses Powell, som har hållit nere räntan och samtidigt sanktionerat stora stödköp, ändå som den lite mer restriktiva av de två.

I slutet av handelsdagen i USA i måndags syntes en uppgång på de långa räntorna och en nedgång på index för teknikbolagen.

– Framför allt var det teknikindex som föll, de är högt värderade tillväxtbolag som tar mer stryk när räntorna stiger, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske bank.

Spillde över

Börsreaktionen i USA spillde över på Stockholmsbörsen under tisdagsmorgonen – index för Stockholmsbörsen föll drygt två procent.

– Jag tror att oron för stramare penningpolitik, räntehöjningar under nästa år och oro för att inflationen är så temporär som centralbankerna har sagt har fått lite fäste. Då ser vi att börserna rasar i dag, säger Landeborn.

Landeborn påminner samtidigt om den kraftiga börsutvecklingen under året med en ökning på omkring 30 procent sedan årsskiftet.

– Det är naturligt att det kommer perioder av oro också.

Mer svängningar

Pandemin som är på återmarsch i delar av världen kan påverka tillväxten medan inflationen riskerar att driva upp räntorna.

– Vi kommer från en period där marknaden inte har brytt sig om inflationen, men nu har verkligheten kommit ikapp och då ser vi större börsrörelser på grund av det, säger Landeborn.

Hon tror att börsrörelserna kan bli större framöver och att vi har de bästa börstiderna bakom oss.

– Jag tror att vi till och från kommer att se mer oro för det här. Att inflationen är så pass hög är inget som försvinner i morgon, utan det är något som fortsätter åtminstone några månader till, säger Landeborn.

– När vi går in i 2022 kommer förutsättningarna inte vara lika goda som de har varit i år. Man kan nog vänta sig att det blir mer skakigt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.