Nyheter

Experter: Husbränder kan bli svårare att släcka

Bränder • Publicerad 5 maj 2022
Flera försäkringsbolag vill se skärpta regler gällande isoleringsmaterial för att begränsa omfattning och spridning vid husbränder. Arkivbild.
Flera försäkringsbolag vill se skärpta regler gällande isoleringsmaterial för att begränsa omfattning och spridning vid husbränder. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Brandskyddsexperter varnar för att husbränder kan bli svårare att släcka till följd av att allt fler bostadshus innehåller cellplaster, rapporterar TV4 Nyheterna.

Cellplast används ofta vid byggandet av hus eftersom det är billigt och väger lite. Det är dock lättantändligt och kan avge giftig rök vid brand. Studier visar även att det finns kunskapsbrister gällande hur och var cellplasten placeras.

– Det finns en oro att vi får större bränder. Kanske färre, men större. På grund av att vi använder mer brandvänliga material. Det går att lösa brandskyddet egentligen för nästan alla brännbara material, det gäller bara att ha rätt skydd på rätt plats, säger Ville Bexander, brandingenjör Svenska brandskyddsföreningen, till TV4.

Nu vill försäkringsbolagen att reglerna gällande hur cellplasten placeras bör ses över för att skapa bättre brandskydd för att skydda fastigheter och inte enbart enskilda lägenheter och radhus.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.