Nyheter

Falsk officer jobbade länge i Försvarsmakten

Arbete (TT) Artikeln publicerades
En falsk officer har under lång tid haft ledande uppdrag i Försvarsmakten efter att ha ljugit om sin bakgrund och förfalskat sina meriter, skriver Dagens Nyheter. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
En falsk officer har under lång tid haft ledande uppdrag i Försvarsmakten efter att ha ljugit om sin bakgrund och förfalskat sina meriter, skriver Dagens Nyheter. Arkivbild.

En falsk officer har under lång tid haft ledande uppdrag i Försvarsmakten efter att ha ljugit om sin bakgrund och förfalskat sina meriter.

Mannen har bland annat arbetat vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) med Sveriges hemliga kryptonycklar, skriver Dagens Nyheter.

Den första registrerade lögnen om examen som DN hittat är från 2002. Ansvariga på Försvarshögskolan vid den tiden säger att mannen inte alls deltagit i någon högre officersutbildning. Ändå har han bland annat jobbat i utlandsuppdrag som kapten i Kosovo och major i Afghanistan.

Mannen hade även en civil tjänst inom Must 2007–2010 och 2013 med bland annat administrering av kryptonycklar.

Pia Gruvö, chef för krypto- och it-säkerhet vid Must, skriver i ett mejl till DN att ingenting tyder på att han orsakat någon skada på Must. Gruvö understryker också att rutinerna vid säkerhetsprövningen skärpts avsevärt.

Mannens militära bakgrund gjorde också att han fick jobb i ett av försvarskoncernen Saabs bolag som bland annat haft Försvarets materielverk som kund.

2016 rekryterades han till en säkerhetsklassad chefsbefattning på Kustbevakningen som han stängdes av ifrån hösten 2018 sedan det uppdagats att han lämnat falska uppgifter om bland annat en statsvetarexamen.

I somras handplockades han ändå för en hög chefspost i den svenska FN-insatsen i Mali, men stängdes av när Försvarsmakten fått veta vad som hänt på Kustbevakningen.

Mannen är fortfarande anställd i Försvarsmakten men fråntagen alla arbetsuppgifter.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.