Annons
Nyheter

Fängelse för chatt om militära anläggningar

Brott • Publicerad 1 september 2021
Militära skyddsobjekt är ofta förbjudna att avbilda, beskriva och mäta. Arkivbild.
Militära skyddsobjekt är ofta förbjudna att avbilda, beskriva och mäta. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 40-årsåldern från Örebro döms till två års fängelse för att ha spridit hemliga och känsliga uppgifter om försvarsanläggningar på ett internetforum, rapporterar lokala medier.

Annons

Enligt åtalet ska mannen ha skapat en kartstruktur på ett hemligt forum på nätet och uppmanat andra att fylla på med uppgifter om militära anläggningar. Åklagare har tidigare bedömt att det handlat om ett internetforum för "militärt överintresserade personer".

– Vi uppfattar att man gjort detta för att man har ett stort intresse för den här typen av frågor. Men här har det, påstår jag, gått fullständigt över styr när man av det intresset sammanställt ett sådant här dokument, sade åklagare Mats Ljungqvist då åtalet väcktes.

Örebro tingsrätt bedömer att brotten utgör ett hot mot rikets säkerhet. Mannen döms därför för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2019.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons