GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fängelse för man som skövlade träd för havsvy

Det blir ett strängare straff för den man i Tylösand som ville ha havsutsikt och skövlade bort träd på kommunal mark nära stranden. Hovrätten dömer honom till fängelse och saftiga böter.
Natur • Publicerad 18 juni 2021
Fängelse och dryga böter blir resultatet av olovlig trädskövling. Arkivbild utan koppling till texten.
Fängelse och dryga böter blir resultatet av olovlig trädskövling. Arkivbild utan koppling till texten.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Det anses vara bevisat att mannen avverkade hundratals träd, främst bergtallar, vid stranden i Tylösand för att förbättra havsutsikten från sitt hus, som ligger i närheten.

Tingsrätten gav i oktober förra året mannen en villkorlig dom och krav på skadestånd på en halv miljon kronor till Halmstads kommun. En enig hovrätt höjer nu det straffet.

"Hovrätten menar att tingsrätten har gjort en alltför försiktig bedömning av skadan", säger Roy Johansson, hovrättsråd och rättens ordförande i ett pressmeddelande.

Mannen har nu dömts till fängelse i ett år och tre månader för anstiftan av grov skadegörelse och egenmäktigt förfarande. Skadeståndet till kommunen höjs även med två miljoner kronor. Mannens bolag ska också betala en miljon kronor i förverkat värde som bostaden väntas ha fått av den nya havsutsikten.

"Det rör sig om flera hundra träd som planterades för 150 år sedan för att hindra sandflykt i området. Nu finns ingen växtlighet kvar och platsens utseende har förändrats för lång tid framåt. När fastigheten ligger mer synligt kan det också hindra människor från att utnyttja sin allemansrätt i området", säger Roy Johansson i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer