Fångutbyte kan få fart på fredssamtal

Fångutväxlingen kan möjligen tina upp relationerna mellan Ryssland och Ukraina så att förhandlingarna om östra Ukraina lossnar, bedömer Rysslandsforskaren Gudrun Persson.
Ryssland/Ukraina • Publicerad 7 september 2019
Gudrun Persson, forskningsledare, FOI. Arkivbild.
Gudrun Persson, forskningsledare, FOI. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon menar att länderna nått olika slags framgång genom utväxlingen. För den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj väger det tungt att få hem regissören Oleg Sentsov och de frihetsberövade sjömännen.

– Men jag har sett viss kritik i ukrainsk tv mot att inga krimtartarer ingick, säger Gudrun Persson som arbetar på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Kopplat till det större politiska spelet tillgodoser tidpunkten för utväxlingen Rysslands intressen, anser Gudrun Persson:

– Det skulle vara den stora vinsten för president Putin och Ryssland, att nu ha visat väst att man kan förhandla, att man har gett någonting.

Ett steg på vägen

Sedan 2016 har förhandlingarna om östra Ukrainas framtid i det så kallade Normandieformatet – där Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland ingår – varit bottenfrysta.

Men nyligen diskuterade Putin och Frankrikes president Macron ett toppmöte i höst för att återuppta förhandlingarna. Det är i ljuset av det som Gudrun Persson ser utväxlingen, som ett sätt att komma vidare i den avstannade processen.

– När det gäller de rysk-ukrainska förbindelserna är detta definitivt ett steg i rätt riktning, men vi får inte glömma bort att kriget fortgår.

Bara jubel i Kiev

Hon noterar också hur olika länderna hanterade mottagandet på lördagen.

– Det var intressant att se skillnaden på flygplatserna. De ukrainanska fångarna landade på Boryspil (utanför Kiev) till en klang- och jubelföreställning med släktingar. Det var en fest- och glädjens dag.

– På de få bilder vi sett från Vnukovo 2 i Moskva var det inte alltså så. De togs bara av planet och kördes iväg i bussar. Och Putin uppmärksammade det inte alls, han hade fullt upp med att fira Moskvas dag, säger Gudrun Persson.

Lars Pedersen/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.