"Får inte hända att förskollärarna lämnar"
Regeringens plan är att låta förskoleklassen bli den nya årskurs 1 i grundskolan. Den tioåriga grundskolan ska träda i kraft 2028, enligt Ekots uppgifter.
– Förändringen kan innebära en positiv förstärkning av barnens tidiga läs- och skrivinlärning. Men jag vill betona att det behövs generösa övergångsregler under en lång period, säger Anna Olskog.
Hon syftar på den stora gruppen förskollärare som i dag arbetar i förskoleklassen och som sannolikt kommer att behöva komplettera sin utbildning i läs- och skrivinlärning och grundläggande matematikinlärning. Hon syftar också på validering av den kompetens förskollärare redan besitter.
– Förskollärare besitter sin suveräna kompetens och behövs i skolväsendet. Vi kan inte hamna i att deras kompetens och behörighet underkänns. Det får inte hända att förskollärare lämnar yrket, säger Anna Olskog.
Regeringens plan är alltså att ha den tioåriga grundskolan på plats 2028 – om fyra år.
– Min fråga är om man hinner och därför manar jag till ansvar. Man måste ha generösa övergångsregler, annars är det dömt att misslyckas, säger Anna Olskog.
Fakta: Förskoleklassen och lågstadiet
Redan i dag har sexåringar skolplikt eftersom förskoleklassen är obligatorisk.
Förskoleklassen är dock en egen skolform mellan förskola och grundskola.
För att vara behörig att undervisa i förskoleklass krävs antingen en förskollärarexamen eller en grundlärarexamen med inriktning mot förskoleklass och grundskolan årskurs 1--3.
Nära hälften av dem som undervisar i förskoleklassen är förskollärare.
För att vara behörig att undervisa i nuvarande årskurs 1–3 krävs en grundlärarexamen.
En proposition om en tioårig grundskola väntas i november.
Källor: Skolverket och regeringskansliet