Ejdsells nyårsraketer räddade Färjestad

Färjestad var på väg mot fjärde raka förlusten. Då tände Victor Ejdsell stubinen. Två smällar senare var Linköping ett besegrat lag, 3–1.
Ishockey • Publicerad 2 januari 2020
Färjestad slog Linköping med 3–1 på hemmaplan i SHL.
Färjestad slog Linköping med 3–1 på hemmaplan i SHL.Foto: Tommy Pedersen/TT

Det blev inget gott slut på 2019 för Färjestad och Linköping, med tre respektive fyra raka förluster. Därför handlade 2020 års första SHL-match i ishockey om att återupprätta skadade självförtroenden.

Efteråt drogs det på munnen i hemmalagets omklädningsrum i Karlstad. Victor Ejdsell kunde njuta extra mycket, efter att på egen hand ha vänt 0–1 till 2–1 och klättrat till 13 fullträffar för säsongen – i sin 100:e SHL-match.

– Se där, vilken grej. Jäkligt gött att inleda 2020 på vinnarspåret, säger han.

Tränaren Johan Pennerborn kallade skotten som satt perfekt i nättaket bakom Linköpings målvakt Jacob Johansson för nyårsraketer.

– Det var två bra skott och jäkligt skönt att se dem gå in, säger 24-åringen som i somras kom tillbaka till Färjestad efter tre säsonger på annat håll.

”Ganska lugnt”

Ejdsell tycker inte att Färjestad har påverkats särskilt mycket av de tre förlusterna i mellandagarna, säsongens längsta förlustsvit, men det såg inte alls bra ut i början av matchen mot tabelltolvan Linköping.

Mycket tack vare Ejdsells formation, med Linus Johansson och Per Åslund, jobbade sig dock hemmalaget in i matchen.

Och till slut kom alltså utdelningen. Ejdsell satte kvitteringen efter 7.01 och det matchavgörande 2–1-målet efter 13.53 av tredje perioden. Gustav Rydahl lade sedan in 3–1 i tom bur i matchens sista sekund.

– Det var ganska lugnt i båset trots allt. Vi växlar upp och till slut kommer målen, säger Ejdsell.

”Djävulskt modigt”

Gästerna tog ledningen när Joe Whitney hittade rätt med lagets första skott på mål 13 minuter in i matchen. En bra start är emellertid långt ifrån någon garanti för framgång för Linköping. Bara en gång på tio försök den här säsongen har ett öppningsmål resulterat i tre poäng för östgötarna.

Nu är Linköping för första gången den här säsongen uppe i fem förluster i följd och laget fortsätter att balansera på kvalstrecket, en poäng före Leksand och Oskarshamn.

– Jag tar mitt ansvar, absolut. Men vi kan inte göra det till en sanning att vi inte kan hålla ledningar. Jag är så trött på det snacket. Vi spelar djävulskt modigt och leder välförtjänt efter två perioder. Sedan blir vi hårt ansatta i den tredje, säger tränaren Bert Robertsson.